Чуждите инвеститори се опасяват от "лов на вещици"

Представителите на големите чуждестранни компании в България очакват от правителството уверения, че срещу тях няма да има лов на вещици. Чуждестранните инвеститори подкрепят усилията на правителството за борба с корупцията, но настояват извършителите да бъдат изобличавани и наказвани бързо. Според тях съдебната система е неефективна, а за съдии се назначават най-младите и неопитни юристи. Съобщенията за започване на разследвания на приватизационни сделки да бъдат придружени с конкретни имена на фирми и с точни срокове за приключване на работата по проверките. Иначе бизнесмените ще се намират в постоянен стрес и няма да могат нормално да планират дейността си.

Към това призова Филип Ромбаут - мениджър на Фонда за Югоизточна Европа на милиардера Джордж Сорос на кръглата маса на Асоциацията на чуждестранните инвеститори (БИБА) , проведена в рамките на Инвестиционния форум за Югоизточна Европа. Филип Ромбаут заяви, че много прокурори и съдии трябва да бъдат сменени. Съдебната система е мудна и обезкуражава чуждестранните инвеститори.

Ромбаут даде за пример ситуацията около МДК- Пирдоп от преди няколко години, когато поради некомпетентността на съда предприятието се е оказало с два борда на директорите.

Той обясни, че не е против правото на прокуратурата да разследва, но си задава въпроса какво ѝ е пречило да го прави и по време на предишното правителство.

В изказването си Ромбаут настоя не само да се разследват действията на купувачите в приватизационните сделки, но и да се провери дали правителството е спазило своите ангажименти.

Според членовете на БИБА е необходим конструктивен диалог между правителството и международните финансови институции, защото това ще подкрепи международния авторитет на сегашното управление.

Участници в дискусията се оплакаха от наредба, според която, за да разкрие фирма в България, чужденецът се задължава да назначи десет българи. Според тях затруднения създават и условията за престой в страната, които изискват американските граждани да излизат и влизат в България на всеки 30 дни.

Председателят на БИБА Кирко Кирков съобщи ,че организацията вече ще приема и изцяло български фирми, чиято дейност съответства на международните бизнеспринципи.

Споделяне

Още от Бизнес