Чуждите инвестиции у нас нараснали с 3 на сто

Чуждите инвестиции у нас нараснали с 3 на сто

Чуждестранните инвестиции в страната за първите шест месеца на годината се увеличават с 3 процента, съобщи Варна заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която участва в откриването на приемна на Комисията за защита на потребителите в курорта "Златни пясъци".

От думите ѝ стана ясно, че се очаква допълнителен ръст заради  внесените 22 предложения и искания от страна на инвеститори за сертифициране на инвестиционни проекти. Те са основно от Франция, Германия, Холандия и Дания.  През тази седмица ще бъдат сертифицирани още три проекта, обясни Везиева.

Според нея интересът за вложения в България се дължи на различни обективни фактори. Единият от тях е свързан с геополитическата ситуация в целия свят и все по-навлизащата кръгова икономика. Пример за подобна кръгова икономика е зоната "Тракия" в Пловдив, където около инвестиция за автомобилостроене се създаде съпътстваща такава с допълваща функция, обясни зам.-министърът.

Финансовата дисциплина се отчита изключително добре от страна на външните инвеститори, каза още тя.

Везиева коментира,ч е е още рано да се прогнозира как ще се отрази на българската икономика решението на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес