Д-р Бойко Борисов гради "магистрала на духа" и е "кумир" на Де Ниро и Траволта

Джон Траволта и Робърт Де Ниро позират с кумира си Бойко Борисов и министър Вежди Рашидов.

Премиерът Бойко Борисов прокарва "магистрала на духа" и е "кумир" за холивудските звезди Джон Траволта и Робърт Де Ниро. Тези откровения родиха в понеделник отделно и независимо един от друг директорът на Института по системно инженерство и роботика на БАН академик Чавдар Руменин и министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов сподели лични впечатления от съвместната им вечеря с гостувалите наскоро у нас Траволта и Де Ниро. Министърът, автор на репликата, че "подмазвалите се на Борисов" са успели в живота и който преди половин година предложи премиерът да бъде отличен с почетно членство в Съюза на българските художници, защото рисувал хубави картинки по време на правителствените заседания, обясни в понеделник преклонението на звездите пред шефа му.

Разказвайки пред бТВ за вечерята си с двамата актьори, Рашидов обясни присъствието на Борисов на нея с думите: "Дойде да поздрави тези велики мъже, пък и той им е кумир. Какъв е проблемът? Много готини".

Борисов намерил много общи теми с Де Ниро и Траволта, по-специално по отношение на авиацията и самолетите. Знаменитостите пък показвали снимки на децата си и от поведението им проличало колко земни и обикновени хора са дори най-големите имена в световния шоубизнес.

"Показваха си децата, бебетата... Прекрасна кухня, отпуснаха се. Бебетата си показваха. Пък бащата на Робърт де Ниро е художник и майка му е художничка и поетеса. Имахме общи теми. Зарадваха се. Това са хора, които се държаха по-обикновено от нашите обикновени хора, които имат комплекси за малоценност”.

Скулпторът Вежди Рашидов посочи, той като министър на културата нямало как да не се види с прочутите актьори в София. "Нима чакате да съм на пазара за зарзават”, попита риторично той.

Академик благодари на Борисов, че е прокарал “магистрала на духа“

В понеделник премиерът, който е пожарникар и доктор на науките със защитена дисертация на тема "Психо-физическата подготовка на оперативния състав“ във висшия институт на МВР, получи и друго високо признание. Това стана при връчването на договори за финансиране на висши училища и институти към БАН по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси".

Директорът на института по роботика акад. Чавдар Руменин му благодари с думите: "Искам да ви каза нещо интересно, д-р Борисов. Вие днес прекарахте нова магистрала - магистралата на духа. С тези пари, които ние получаваме, ще имаме възможността да развием роботиката, системното инженерство в направление, което да е хармонизирано с европейските критерии".

Европейските средства на стойност 22 млн. лева са за развитие на дистанционните електронни форми за обучение и за подкрепа на докторантите.

Институтът по системно инженерство и роботика на БАН получи договор от 290 000 лева.

“Да ви поканя д-р Борисов, да ви поканя и вас господа министри да посетите нашия институт, да видите роботи, които са на последна генерация с поведение и с интелект“, настоя развълнувано Руменин.

По време на церемонията в хотел “Шератон“ министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви, че благодарение на магистралата (не духовната, пътната – бел.ред.), Пловдивският медицински университет е сключил договор с болница в Бургас за обучение на медицински кадри.

Това провокира и коментар на самия Борисов: “На тези хора не е нужно да им обясняваш в XXI век, че като имат път, ще отидат по-бързо до някъде и ще си свършат работата там. На тия дето са в XIX век трябва да им обясняваме. Повече пари за наука, повече пари за образование, повече пари за учителите - това е в тази сфера. Имаше времена, когато им казваха да разтурят седенки“.

“В Шуменския университет, който е в отдалечен от основните магистрали регион, това е от съществено значение. Очакваме Шумен – София", заяви от своя страна ректорът на Шуменския университет професор Маргарита Георгиева.

Борисов обаче посочи близките пътища Шумен-Русе, Шумен-Силистра, Шумен-Белокопитово и допълни: “Все пак в най-голямата криза сме".

Ректорът на университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев също използва момента, за да похвали правителството за построените пътища: “През лятото пътувах до Елхово. Аз съм родом от там и от 1973 г. пътувам, бидейки студент, на работа и т.н. изведнъж разстоянието, което изминавах за четири-четири и половина часа до Ямбол, аз изминах за 2 часа и 10 минути без да нарушавам закона. Искрено почувствах, че България е направила нещо повече".

Споделяне

Още от България