"Да не 'артиса некой в кошарата" и други политически лафове

Сн. БГНЕС

Изборът на новото правителство очаквано галванизира духовете в Народното събрание, което доведе до голям урожай от цветущи изрази. Много от политиците поискаха да звучат иронично, някои успяха, а другите бяха просто смешни. Ето част от лафовете на деня, започвайки от човека на деня - Бойко Борисов.

Секунди преди кулминационния момент по полагане на клетва от новоизбраните министри, премиерът Бойко Борисов ги подкани да се съберат пред трибуната с думите: "Там да не ‘артиса некой в кошарата”.

Последваха химните на България и на ЕС, а председателят на парламента Цецка Цачева закри церемонията. "Кошарата" е специално отреденото място за правителството вдясно от трибуната на НС.

Едно от първите скандални разкрития на новия стар премиер дойде още в първите му минути на поста: "Махнали (кабинетът "Орешарски"- бел. ред.) са отгоре (залата на Министерския съвет- бел. ред.) иконата на Исус Христос в Министерски съвет, сега ще я върна, защото с божията помощ можем да се справим и да се измъкнем от това свободно падане, в което е България".

"Аз ще гласувам за кабинета "Борисов 2". По-късно ще поздравя този кабинет с една песен на Стинг". Това произведе лидерът на ДСБ Радан Кънев (Реформаторския блок), който след избора на новото правителство публикува във Фейсбук песента на The Police "Every Breath You Take", с цитат от текста: "Всякo твое движение, всеки твой нарушен обет, всяко твое твърдение - ще те наблюдавам".

Отговорът дойде веднага от Георги Кадиев (БСП), който не знаеше, че песента вече е "обнародвана" във Фейсбук . "Г-н Кънев, дано вас като ви разпитват не използват музика на Стинг. Защото и до там ще се стигне. Любопитен съм с коя песен на Стинг ще поздрави Кънев българското управление. Дали ще е с Fragile (крехък), Fields of gold (Златни полета) или Russians (руснаци)?", каза Кадиев.

Депутатът от БСП беше много активен в дебата. Той не пропусна и новия икономически министър Божидар Лукарски: "Видях един колаж във Фейсбук, което ме разсмя, след това ме натъжи, а после почти се разплаках: "Лукарски не си ти, когато си гладен". Това е наистина унизително за кандидат за български министър".

Новият здравен министър Петър Москов (Реформаторския блок) реши да се обърне лично към "успелия млад човек" Делян Пеевски: "Плаващите мнозинства са мнозинства на сенките, а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?". Малко по-късно Пеевски призова журналистите да се вгледат в "блясъка в очите на Москов" и се шмугна в стаята на ДПС.

Волен Сидеров също успя да покрие "високите" си стандарти по време на дебата. Гневът и красноречието му избухнаха със страшна сила, когато пак му напомниха за "златния пръст", който качи на власт БСП и ДПС с кабинета "Орешарски". След поставянето на чувствителната за него тема, той отвърна на Бойко Борисов: "Ако моят пръст е златен, сега как ще наричате вашите пудели? Да са ви честити новите булонки". Той приключи с "ако ме поканят в ДСБ, ще се удавя". ДСБ го поканиха.

"Г-н Сидеров, настойчиво Ви каним за член на ДСБ", каза Петър Москов, който след това бе избран за здравен министър. Той обаче не прояви хуманизъм в аванс. Преди това лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни от трибуната, че като главен редактор на в. "Демокрация" Волен Сидеров е защитавал НАТО.

"Дяволът и вампирите бяхте вие досега", каза депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков към председателя на ДПС Лютви Местан. Явно Шишков се бе обидил много от оценката на Местан, че Меглена Кунева се била справила само "прилично" като министър в правителството на тройната коалиция. Депутатът от РБ не спря дотук. Той нарече групата на "Атака" – "онзи цирк "Балкански", който пак се е настанил тук". По-късно Шишков роди предложение на входа на парламента да се късат билети, за да се закърпи държавният бюджет.

По някое време се случи така, че неохипарията се настани в лагера на ДПС. "ДПС прави политика с любов, а вие (новите- бел.ред.) правите политика с омраза", каза зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Тунчер Кърджалиев след гласуването на новия кабинет "Борисов".


Янаки Стоилов от БСП бе мъдър и иносказателен в своята реч. "Има нещо много знаменателно, че служебното правителство си отива на 7 ноември" (датата на Великата октомврийска революция от 1917 година). После той дефинира: "Да обичаш Партията не е професия. Да обичаш демокрацията – също".

Мая Манолова (БСП) нямаше как да не попадне в този списък. "Не беше приятно граждани да протестират срещу правителството, излъчено с нашия мандат", призна си тя.

Магдалена Ташева, която плашеше с бежанците-канибали, достави като десерт своята поезия, извадена сякаш от скандинавска сага: "Съешиха се на тъмно в чутовна коалиция, която ще доведе България до нова катастрофа".

Всичко приключи с опитите на Цецка Цачева да въдвори ред, за да бъде избрано правителство най-сетне. "Ако мълчите, ще ви бъде отнета процедурата", каза председателят на парламента към депутата от АБВ Светослав Белемезов. Депутатът реши да бъде оригинален и обяви, че дебатът в залата е изпълнен с "покварена риторика", та за туй ще отдели 10 секунди от времето на парламентарната си група, за да помълчи от трибуната.

Споделяне

Още по темата

Още от България