Патриарх Неофит:

Да се върнем към християнските ценности, общество без ценности е обречено

Патриарх Неофит, сн. БГНЕС

В навечерието на Великден патриарх Неофит призова да се върнем към християнските ценности, тъй като общество без ценности е обречено.

”Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено”, заяви патриархът в интервю за БТА.

Той посочи, че всяка криза - икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и законите, които творецът е установил във Вселената. Патриархът допълни, че те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта.

”Думата "криза" е гръцка и означава "съд" - съд божий. В предишните векове, когато хората са затъвали в грехове ги е сполетявал мор, глад, война, суша, днес Бог допуска бедствия, съответстващи на съвременното развитие на човечеството и съвременните грехове. Но иначе причината е една и съща - за да се опомним, за да се върнем към доброто, към правдата, за да преосмислим приоритетите си, да преосмислим какво е стойностно и важно в този живот и какво суетно”, каза патриарх Неофит. 

Той допълни,  че църквата няма да се умори да настоява за това, че българските деца трябва да познават своята вяра.

Попитан дали българинът разбира философията на Възкресение Христово, патриархът отговори, че в наше време поради греховете ни, поради нашата алчност, злоба, груб материализъм, подмяна на ценностите, множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание.

"Но именно заради страданията ни, заради греховете ни Господ Иисус Христос прие човешка плът, живя между нас и прие кръстна смърт, та чрез възкресението си да постави ново начало за човешкия род. Възкресение Христово е празник на победата на живота над смъртта. Празник на победата на Божествената любов над греха и развалата. То е ново начало. Нова надежда", каза патриархът.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?