Дачич: Сърбия е на "ръба на братоубийствена война" с Черна гора

Дачич: Сърбия е на "ръба на братоубийствена война" с Черна гора

Отношенията с Черна гора за пръв път са достигнали до ръба на "братоубийствена война", предупреди сръбският външен министър Ивица Дачич пред сръбски медии, цитирани от "Дневник".

"Няма значение кой как ще нарече" ситуацията, възникнала в последните дни, но тя е безпрецедентна, посочи Дачич. Така той коментира протестите в Черна гора, след като бяха арестувани епископ от Сръбската православна църква и 8 свещеници.

Действията на властите в Подгорица бяха провокирани от провеждането на улично шествие на 12 май, въпреки ограниченията, въведени заради Covid-19.

Шествието бе предвождано от сръбския митрополит Амфилохие и другите свещеници, които бяха арестувани. Последваха протести в Никшич, Будва, Беране и столицата Подгорица, които прерастваха на моменти до сблъсъци с полицията.

"Представете си сега ние да задържим мюфтии или епископи," каза Дачич и изтъкна, че в нито една държава досега не е арестуван епископ от Сръбската православна църква.

В края на миналата година черногорската полиция разгони със сълзотворен газ протестиращи заради спорен закон, който част от хората разглеждат като насочен срещу църквата.

Става дума за закона, според който религиозните общности трябва да представят доказателства за собственост върху имуществото си преди 1918 г. Тогава страната става част от Кралството на сърби, хървати и словенци, станало след десетилетие Кралство Югославия. Законът предвижда държавата да изземе собствеността на вероизповеданията, които не успеят да докажат собствеността си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят