Дамаск не спази обещанието си да спазва мирния план на ООН

Дамаск не спази обещанието си да спазва мирния план на ООН

Няма признаци за изтегляне на силите на Башар Асад от сирийските градовете въпреки мирния план на ООН, който бе приет от режима, съобщиха световните агенции.

Активисти на опозицията съобщиха, че танкове са обстрелвали град Хама и квартали на град Хомс. Друг активист съобщи, че все още има танкове в предградие на Дамаск.

Планът на ООН трябваше да влезе в сила в 6.00 часа местно време (03.00 ч. по Гринуич) на 10 април. Според него режимът трябва да изтегли силите си от населените места и да спре използването на тежко оръжие срещу опозицията, а до 12 април да бъдат прекратени всички форми на насилие.

Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания в Лондон център за наблюдение на човешките права, заяви, че ако мирният план на пратеника на ООН Кофи Анан не се изпълни, Сирия ще затъне в гражданска война.

Вчера по данни на сирийски активисти в страната са били убити 155 души. Силите на Башар Асад обстрелваха и бежански лагер на турска територия, което доведе до остра реакция от страна на Анкара. В Турция вече преминаха повече от 20 000 сирийци, търсещи убежище от насилието. Досега при бунтовете срещу режима са загинали повече от 9000 души.

Говорителката на Сирийския национален съвет (СНС) Басма Кодмани заяви, че все още няма данни, че правителствените сили изпълняват споразумението и започват да се изтеглят от населените места. По думите на Кодмани и във вторник силите на режима продължават арестите, разрушаването на сгради и стрелбата от танкове и зенитни оръдия.

Басма Кодмани окачестви като "неприемливи" и "нереалистични"претенциите на режима на президента Башар ал Асад опозицията да даде писмени гаранции, че ще спазва примирието.

На този фон руският външен министър Сергей Лавров заяви, след като се срещна със сирийския си колега Уалид Муалем в Москва, че властите в Дамаск са пристъпили към изпълнение на плана на Кофи Анан.

Според него все пак режимът може по-активно да изпълнява мирния план на Кофи Анан. Лавров посочи, че Русия е готова да изпрати свои наблюдатели в Сирия.

Белият дом съобщи от своя страна, че до момента не е видял никакви доказателства, че сирийската армия се изтегля, и че ще работи с международните партньори по "следващи стъпки" срещу Дамаск.

"Видяхме нова жестокост и потисничество срещу невинни цивилни", заяви пред репортери говорителят на Белия дом Джей Карни.

Британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Франс прес, посочи, че Башар Асад изглежда няма никакво намерение да изпълни ангажиментите си според плана на ООН.

"Към този момент изглежда, че режимът на Асад няма никакво намерение да изпълни и най-малкия ангажимент, който е поел", заяви Хейг.

Той допълни, че вместо това режимът се е възползвал от плана, за да засили военните си усилия за смазване на сирийската опозиция.

"Цели общности са безмилостно подлагани на нечовешки кампании, в това число обстрел, принудителни експулсирания и екзекуции", каза Хейг.

От френското външно министерство заявиха, че изявленията на Дамаск, че е започнал да прилага мирния план са "крещяща и неприемлива лъжа".

"Не сме свидетели дори и на началото на сирийски ангажимент за прилагане на плана на Анан", заяви говорителят на френското министерство на външните работи Бернар Валеро.

Той посочи, че твърденията на Дамаск, че прилага плана на Анан свидетелстват за чувството за безнаказаност на сирийския режим и международната общност трябва да реагира на това.

Споделяне

Още от Свят