Данъчни декларации с баркод с приоритетно обработване догодина

Данъчни декларации с баркод с приоритетно обработване догодина
При декларирането на доходите за 2007 г. за пръв път ще има данъчни декларации с баркод, които автоматично ще се проверяват за грешки и ще се обработват с приоритет. Това съобщив неделя директорът на дирекция „Обслужване” в Националната агенция за приходите (НАП) Боряна Георгиева. Новата услуга ще се въведе първо за гражданите, а по-късно и за фирмите.

Попълването на годишна данъчна декларация с баркод ще става през интернет страницата на Националната агенция за приходите, където ще бъде инсталиран специален софтуер за целта. Специален коректор ще проверява въвежданите данни и ще прави попълването безпогрешно.

Готовата вече декларация ще се разпечатана на хартия и при принтването върху нея се изписва баркодът. Чрез него при подаването на документа в съответния офис на НАП служителят ще въвежда директно данните в информационната база, без да гипроверява. Тези декларации ще се обработват приоритетно и ако има суми за възстановяване, изплащането им ще става по-бързо, обясни Георгиева.

Декларациите с баркод ще могат да се подават и директно чрез интернет, но за целта е нужен електронен подпис.

Изпълнителният директор на НАП Мария Мургина пък обеща още през тазгодишната данъчно-осигурителна кампания в седемте офиса на Националната агенция за приходите в София ще бъдат инсталирани системи за управление на опашките, а по-късно такива ще има в общо 22 офиса на данъчните. Така клиентите на администрацията ще бъдат насочвани на кое гише да бъдат обслужени.

Очаква се приходите, които специализираната администрация ще съберепрез тази година, да са с 1.5млрд. лв. повече от планираните. Преизпълнението е 15 процента спрямо заложеното в плана за 2007 г. Миналата година НАП преизпълни плана си с 9 процента или събра 626 млн. лв., уточни Мургина.До 30 ноември НАП е събрала 10.3 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски, като постъпленията от данъците върху доходите и корпоративния налог са с 863 млн. лв. повече през 11-те месеца на 2007 г. от предходния период, въпреки намаляването на на ставките и вдигнето на необлагаемия минимум, посочи шефката на НАП.След ревизиите и проверки от данъци и осигуровки от фирми и граждани са събрани 760 млн. лв. повече. Разкриваемостта на нарушенията по Закона за ДДС е за 501 млн. лв. за периода, а вероятността за нарушение по корпоративния данък е около 200 млн. лв. Установено е и укриване на социални и здравни вноски за 24 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес