Данъчните се похвалиха с рекордни постъпления въпреки пандемията

Приходите са с над 900 млн. лв. повече към 28 април на годишна база

Данъчните се похвалиха с рекордни постъпления въпреки пандемията

Националната агенция по приходите (НАП) отчете рекордни приходи в бюджета в условията на продължаваща пандемия и при отложено за юни 2021 г., вместо до края на март, внасяне на корпоративния данък.

Близо 8.8 милиарда лева са постъпленията към 28 април 2021 година. Това е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщи НАП.

В края на април 2020 година данъчните приходи възлизат на 7.9 млрд. лв.

От данъка върху доходите на физическите лица са събрани над 1.3 милиарда лева към 28 април. Крайният срок за деклариране на този данък изтече на 5 май.

От корпоративни данъци са събрани 490 млн. лв., а от ДДС – над 1.8 милиарда лева към 28 април 2021 г., отчитат от НАП.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3.7 млрд. лв., като от тях 2.2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. - за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица - над 12%, следван от данъка върху добавената стойност - над 10%.

Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък, посочват от НАП.

Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват данъчните.

"Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.", коментира изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?