"Дънди" получи три нови разрешителни за търсене на метали

"Дънди" получи три нови разрешителни за търсене на метали

Канадската "Дънди Прешъс Металс" ще проучва още три терена у нас за метални полезни изкопаеми, реши правителството в сряда, което даде подобно разрешително и на компанията "Интерпром".

"Дънди" която у нас експлоатира златната мина в Челопеч и започна разработването и на находището "Ада тепе" край Крумовград ще вложи близо 1.2 млн. долара и над 200 хил. лв. в проучвателните дейности.
 
Така дружеството"Дънди Прешъс Металс Крумовград” ще изследва възможностите за добив на метали в площите "Дивна” и "Дълбоката река” в областите Кърджали и Хасково, както и в площта "Бревене" в Софийска област. В проучвателните дейности в Софийско ще е най-голямата инвестиция – 1.159 млн. долара, а в екологични мероприятия – 25 000 долара. В Кърджалийско и Хасковско вложенията в търсене ще са съответно 90 000 долара и 116 150 лв., а за опазване на околната среда - 3000 долара и 4500 лв.

"Интерпром” ЕООД пък получи разрешително за разработване на площта "Петрово” в община Сандански. Размерът на очакваните инвестиции е 759 000 лева. В мероприятия по опазване на околната среда ще бъдат вложени 60 000 лева.

От правителството допълват, че четирите разрешителни ще създадат нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал и ще се увеличи суровинният потенциал на страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?