Държавата бута 30 постройки край яз. Искър до края на годината

Държавата бута 30 постройки край яз. Искър до края на годината

До края на годината Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще събори 30 незаконни строежа около язовир Искър, съобщи във вторник министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заедно с екоминистъра Нона Караджова той обяви началото на акцията за проверка за незаконно строителство в районите на 53 язовира в цялата страна. Тя ще приключи на 30 декември, а резултатите ще бъдат обявени публично.

Служители на регионалните екоинспекции, басейновите дирекции и ДНСК ще проверяват за законност на сметища, водоползване, за нерегламентирано изхвърляне на отпадни води и строежи в чашките на язовирите. Ако някой собственик откаже достъп до имота, ще има намеса на полицията, заяви Караджова.

След проверка за незаконно строителство около язовир Искър през 2007 г. ДНСК издава заповеди за премахването на 90 сгради. От тях 36 са влезли в сила, 6 са съборени, каза Плевнелиев. Обявихме обществена поръчка за фирма, която да събори останалите 30 до края на годината, допълни той. В понеделник министърът коментира, че компаниите имат малък интерес към такива търгове, защото печалбата е слаба. Събарянето на една къща струва от 2 до 5 хиляди лева.

На въпрос какви нарушения очаква да се установят около язовирите, Караджова каза, че от подадените сигнали си прави заключението, че най-много ще са незаконните действия в санитарно-охранителните зони на водоемите. Те бяха въведени, за да се регламентират позволените и забранените дейности около язовирите и водосбора на реките, които ги захранват. В тези зони важат редица забрани – например за риболов, къмпингуване, ползване на лодки и т.н.

МОСВ е получило и много сигнали за незаконни сметища. Незаконните плаващи къщи в яз. Въча също са установени след подаден сигнал и вече е разпоредено тяхното събаряне. Очакваме да открием такива постройки и на други места, каза Караджова.

Министър Караджова заяви, че повече не може да се допускат случаи като този с незаконното рибарско селище в района на Ропотамо, който е национален резерват. Във вторник започна събарянето на постройките, които са там от над 20 години. Ако установим такива случаи в районите на други национални резервати, и там ще последва същото, каза Караджова.

Споделяне

Още от Бизнес