Държавата догонва бума на строежи и ВиК-нуждите със стратегия

Държавата догонва бума на строежи и ВиК-нуждите със стратегия

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е поискало от черноморските общините да предоставят информация за издадените строителни разрешителни и намеренията им за следващите 10 години, за да може да се анализира балансът на водите и да се проектират канализационните системи. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и  благоустройството Димчо Михалевски, който взе участие в двудневен форум за възможностите за инвестиции в сектора, започнал във вторник.

Тези данни ще се използват за изготвянето на 50-годишна стратегия за водно-стопанския баланс на Черноморието. Очаква се това да стане най-късно да шест месеца, за да започнат да се решават болни въпроси

В момента спасяваме една след друга конкретна точка, но това не е политика и подходът не е ефективен като пари и защото първо консумираме негативите, после решаваме ВиК-проблемите, коментира пред Mediapool Михалевски.

Забавени пречиствателни станции влизат в експлоатация

Модерните пречиствателни станции за отпадни води, които се финансират по   програма ИСПА и чието изпълнение се забави значително, ще бъдат пуснати до октомври 2007 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов във вторник. Съоръженията в Златоград, Рудозем, Мадан и Разлог ще бъдат пуснати в експлоатация през юни. Станциите в Стара Загора и Димитровград ще са готови през октомври. За Хасково все още има проблем в проекта, но очакванията са до 4 седмици да стартира строежът и да приключи до 14 месеца. Според Гагаузов проектите са се забавили, защото финансирането е спечелено без работни планове и после е имало проблеми с одобряването им. Това може да се случи със стартирането на структурните фондове и затова ще се предприемат мерки, уточни Гагаузов.

Той даде за пример влагането на 8 млн. лв. за захранването на водопровода на Пампорово от нови източници, като проектът ще приключи до януари 2007 г. Нужни са още 12 млн. лв. за окончателното обезпечаване на водоснабдяването на Слънчев бряг, като 8 млн. са осигурени от МРРБ, но се търсят останалите. Започва и строеж на водопровод “Камчийски пясъци”, който ще захранва крайморските общини Долни Чифлик, Бяла и Аврен. Там ще се инвестират 25 млн. лв. за 22 км тръба, която трябва да е факт до следващия летен сезон.

Не може обаче всяка година да инвестираме в пречиствателни станции, допълни зам.-министърът. 

Сега ще се опитаме на база планове на общините и актуализация на техните устройствени и подробни устройствени планове да се фиксират нужните инвестиции в сектора на водоснабдяването и канализацията, обясни зам.-министърът. Отговорността за привличането на вложенията е както на местната власт, така и наша, каза той.

В момента статуквото с неизяснената собственост пречи на инвестиционния процес в сектора, включително и при новоизграждащите си пречиствателни станции, където не се знае на кой оператор да се дадат за управление, коментира пред Mediapool зам.-министърът. Важно е да се създаде приемлива форма за инвестиции извън еврофондовете и държавата и да се изчисти законът от влияние на друг тип интерес, допълни той.

За целта се финализира проектозакона за ВиК-системите, който регламентира собствеността, възможностите за концесиониране и публично-частното партньорство, както и регулацията на ВиК-услугите. Има работна група на МРРБ, Националното сдружение на общините и Българската асоциация за води и до броени седмици трябва да е готов проектозакона и да влезе за одобрение в Министерски съвет и Народното събрание, каза Михалевски.

Както Mediapool  писа, ведомството е изготвило два проекта за ВиК-ата, като разликата основно е в това, че единият вкарва и регулацията на цените на водата, която в момента е обект на специален закон. От тях ще се изготви един вариант, като според зам.-министъра в сегашния закона за ВиК-регулацията в някои отношения не е работещ и трябва да се използва възможността за подобряването на механизма за определяне на цените на водата. Това обаче ще бъде обсъдено с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и други експерти.

Димчо Михалевски съобщи още, че започват преговори с частната фирма “Промет”, Дебелт, по възвръщането на държавната публична собственост върху проект за изграждането на язовир “Индже войвода”, който неясно защо е попаднал в активите на предприятието при раздържавяването му преди години.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?