Държавата може да поеме таксите на 1/3 от децата в забавачките

Сн. БГНЕС, архив

Таксите на около една трета от децата, които ходят на детска градина, може да бъдат поети от държавата. Става въпрос за деца от социално слаби семейства, а целта е те да ходят на градина, за да не изостават или да не отпадат после от училище.

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева в петък. Ден по-рано беше съобщено, че управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" е решила държавата да поеме таксите за градина на децата на 4, 5 и 6 години от "ниските социални слоеве и маргинални групи", които задължително да трябва да ходят на градина.

По груби сметки от държавния бюджет за покриване на таксите ще бъдат заделени 10 млн. лева. Допълнително ще се разчита на 22 млн. лева (за срок от 2.5 години) от еврофондовете, обясни Сачева. Те са по проект на образователното министерство, който цели повече деца да бъдат обхванати от предучилищното образование. Аргументът е, че децата, чиито майчин език не е български, научават по-добре официалния език в държавата, ако ходят на градина. Това намалява риска от последващото им отпадане от училище.

По предварителна информация с публични средства ще се поемат таксите на деца от семейства, в които доходът на човек е под линията на бедността - 363 лева от 1 януари 2020 г.

Според Сачева това е вид социално подпомагане и не е дискриминация спрямо семействата с по-високи доходи. "Социалното подпомагане в България дискриминационна политика ли е или е приобщаваща политика? Кое му е дискриминационното в случая?", коментира зам.-министърът.

"Така една трета от всички деца у нас ще могат да посещават детска градина, без значение дали родителите им имат или не възможност да платят за това", допълни тя

Парите ще се дават на градините

Сачева каза още, че парите за таксите, които се определят от общините и са различни в различните гладове и села, няма да се дават на родителите. Те ще се възстановяват на детската градина, само ако детето реално я посещава. Какъв точно да е механизмът за това ще се решава в последствие.

И в момента има възможност държавата да поема напълно или частично таксата за детска градина или ясла. Това става през семейните помощи за деца, които може да не се отпускат директно на семействата, да се дават под друга форма. Една от възможностите е именно плащането на таксата за забавачка. Решението дали помощите да се дават по този начин се взима след препоръка от директорите на градините.

В същото време има общини в страната, които не събират такси за забавачка от социално слаби родители или дори са направили тази услуга безплатна.

Пари и за нови ясли

Според Сачева в бюджета за догодина ще има 70 млн. лева за изграждане на нови детски градини в страната. Образователното министерство ще настоява те да се насочат към големите градове и места, където има нужда и от обхващането на повече деца от предучилищното образование, а местата в забавачките са недостатъчни. За пример тя посочи Сливенско. "Там има дълъг списък с малки населени места, в които има деца, за които трябва да бъдат осигурени възможности да посещават детска градина", коментира зам.-министърът.

Според нея част от средствата трябва да бъдат отделени и за изграждането на ясли за децата до 3 години. Причината е, че ако за 4- и 5-годишните по-лесно се намират места в градините, то в яслите има сериозен недостиг. Такъв е случаят в София, където най-голям е проблемът с приема в яслите.

"Поискали сме, със специално писмо, информация от ГРАО за децата на 2 и 3 години, за да може да се направят разчети за следващите години кои ще са населените места, в които приоритетно ще има деца, които ще трябва да бъдат обхващани в детските градини", обясни Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?