Държавата определи за първокласна четвърта инвестиция от началото на 2012 г.

Швейцарската компания “Райхле и Де-Масари” получи в сряда сертификат за инвестиция клас А за проекта си за цех за производство на фиброоптични компоненти в София на стойност 10 млн. лева. Това е четвъртата инвестиция от началото на годината, за която държавата обещава финансова подкрепа и бързо административно обслужване по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Икономическият министър Делян Добрев връчи сертификата с обяснението, че това е петият подобен документ от началото на годината, докато през 2011 г. издадените сертификати са били 4. Проверка на Mediapool в регистъра на Българската агенция за инвестиции обаче показа, че няма увеличение на определените за първокласни инвестиции спрямо година по-рано. Според официалните данни на БАИ за цялата 2011 г. са издадени пет сертификата клас А.

Най-голямата инвестиция със сертификат клас А от началото на 2012 г. е за изграждането на нова циментова инсталация в “Девна Цимент” за 160 млн. евро. “Девня Цимент” е част от групата “Италчементи”, Италия. Сертификат е връчен и на “Логистичен център Варна” за проекта за изграждане на логистичен център на варненското пристанище. Инвестицията е за 76 млн. лева. Въпреки че не е обявен официално, сертификат е издаден и на “Пластхим” за проекта им за нов цех за производство на фолио в завода им в Аксаково. Инвестицията е за 32.8 млн. лева.

Агенцията за инвестиции е издала през тази година и един сертификат за инвестиция клас Б – на “Амлог”, част от групата на “Асарел Медет”, за изграждането на логистичен парк в Цалапица.

Заводът на швейцарската “Райхле и Де-Масари”ще заработи официално през октомври 2012 г и първоначално в него да бъдат разкрити 100, а впоследствие – до 250 нови работни места. Компанията ще получи финансова помощ за обучение на част от персонала.

“Райхле и Де-Масари“ е сред 500-те най-големи дружества в Швейцария. Тя избра България за изграждането на новия си завод заради наличието на висококвалифицирани кадри, конкурентните разходи за труд, доброто географско положение, логистичните връзки на страната, както и членството ѝ в ЕС, каза при получаването на сертификата Питър Райхле, представител на фирмата.

По думите на министър Добрев производството на “Райхле и Де-Масари“ съвпада напълно с визията на правителството за това каква трябва да бъде икономиката на страната – с преимуществено развитие на отрасли с висока добавена стойност, които осигуряват добра конкурентоспособност и висок жизнен стандарт. Министър Добрев припомни още, че продукцията на инвеститора ще се продава в целия свят, което е признание за потенциала на България да предложи конкурентни предимства за развитие на информационните и комуникационните технологии.

Споделяне

Още от Бизнес