Държавата осъдена да плати 33 600 евро за смъртта на Ганчо Въчков – Ганеца

България ще плати 30 000 евро за неадекватното разследване на смъртта на Ганчо Въчков - Ганеца и превишените правомощия от служителите на МВР при полицейската акция, довела до неговата смърт. Това отсъди Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в четвъртък. Парите ще бъдат дадени на близки на Ганеца, завели делото в Страсбург.

На 6 юни 1999 г. издирваният дълго време от полицията автокрадец Ганеца е прихванат от баретите на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и след гонене по столичните улици, той се укрива в къща на ул. "Мърфи". Следва стрелба, след което той е открит мъртъв. Версията на прокуратурата е, че той се е самоубил. Оръжието обаче не е намерено на местопрестъплението, а донесено в "Пирогов" от незнаен полицай.

По време на делото има свидетелски показания, че той е застрелян от упор, но те са пренебрегнати от подчинените на Никола Филчев прокурори.

Според съда в Страсбург държавата е нарушила правото на живот на Въчков, а срещу него неправомерно е било употребено огнестрелно оръжие. Институцията отсъжда още, че МВР и прокуратурата са провели "неадекватно разследване".

При преследването полицията изобщо не е имала стратегия, насочена към минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие, пише в съдебното решение. Критиката срещу държавното обвинение също е директна и се заявява, че не са предприети необходимите действия за изясняването на обстоятелствата около неговата смърт.

Освен обезщетението, държавата ще трябва да плати и 3605 евро разноски по делото.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?