Държавата отпусна 2 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ

През следващата година 8.1 млрд. лв. нов дълг за погасяване на стар

На заседанието си в понеделник, правителството одобри заема за гарантиране на влоговете. Сн.БГНЕС

Правителството одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) до 2 млрд. лв. за да започне изплащането на гарантираните влогове в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) на 4 декември. Сумата обаче може да се окаже и по-малка.

Кабинетът е създал организация и е подготвил физическата сигурност на над 1500-те точки на деветте търговски банките, които ще изплащат гарантираните влогове.

Министерството на финансите препоръчва да не се създава паника и хората да не се редят на опашка още първия ден. Препоръчваме на вложителите да изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват парите си и затова сме дали право първият безналичен трансфер на средствата да бъде безплатен, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той предупреди, че тегленето на големи суми в брой би провокирало битовата престъпност. Според обявената от Фонда за гарантиране на влоговете тарифа за влоговете в КТБ, безплатно ще е запазването на парите в обслужващата банка и превод до 100 хил. лв. в друга банка. За парите над тази сума таксата е 12 лв., защото минава през системата за разплащане RINGS.

Общо 255 хил. вложители в КТБ ще получат до 196 хил. лв. обезщетения за депозитите си в КТБ.

Параметрите на заема

Заемът се отпуска на ФГВБ при лихва от 2.95% с минимална премия. Той може да се усвоява на части и трябва да бъде погасен до 15 април 2020 г. За целта всяка година до 15 април ще се прави по една вноска годишно.

Дава се право заемът да бъде погасен предсрочно без комисионна такса. Кредитът до 2 млрд. лв. е обезпечен с годишните вноски на банките във фонда за гарантиране на влоговете, посочи Горанов.

Дефицитът погълнал парите за плащането на дълга заделени при Орешарски

Заемът за изплащане на гарантираните депозити по сметките на КТБ се отпуска от фискалния резерв, в който има 8.8 млрд. лв. През декември обаче правителството ще изтегли синдикиран заем от близо 3 млрд. лв. от три банки, за да попълни резерва, стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов.

В бюджет 2015 г. е заложено тегленето на заем от 8.1 млрд. лв., като 6.8 млрд. лв. ще отидат за покриване на стар дълг. На практика новият нетен дълг, ще бъде по-малък от заложения дефицит, каза Горанов.

Той обясни, че 3 млрд. лв. ще отидат за погасяване на тегления в края на 2014 г. синдикиран заем от четири банки. Още 2 млрд. лв. ще отидат за погасяване на емисиите еврооблигации на Милен Велчев. Около 1 млрд. лв. е за заема с ЕИБ за съфинансиране на оперативните програми, каза Горанов. Този заем обаче е за период до 2020 г. и няма да бъда похарчен целият през следващата година. Отделно 500 млн. лв. са оставени като буфер, посочи Горанов. Така общо сумата става 6.5 млрд. лева.

На въпрос къде са отишли парите от теглената емисия от 2 млрд. лв. от кабинета "Орешарски" за плащане на облигациите в началото на януари Горанов отговори, че те са отишли в увеличения дефицит за 2014 г. Новият заем от 4.5 млрд. лв. също се тегли за покриване на дефицита.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес