Държавата плаща за пенсионирането на "феодалните старци"

Необходимите за изплащането на шестмесечни компенсации при пенсионирането на около 500 учени от БАН 3.8 милиона лева ще бъдат осигурени от държавата. Това съобщи в петък министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, след като заедно с министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на БАН посетиха два института на академията.

Игнатов каза, че е разговарял за отпускането на тези средства с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Борисов. "Ако не получат компенсации, учените ще започнат да ни съдят и това ще излезе много по-скъпо", каза Игнатов.

Досега не беше ясно дали кабинетът ще даде парите за обезщетения на БАН. В хода на дискусиите около бюджета финансовият министър Симеон Дянков оправда намаляването на средствата за академията с това, че в нея работели "феодални старци".

Около 20 януари академията ще представи целия план за реформата, който ще бъде обсъден от Общото ѝ събрание.

При посещението си в академичните институти в петък премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще подкрепи академията в разработките ѝ.

Той съобщи, че се обмисля текст на постановление, свързан "с внедряването на прототипи на институтите към БАН във военната индустрия и МВР“. Според премиера било по-добре българските военни ведомства да купят разработки на БАН. Премиерът не уточни кои разработки на академията биха били подходящи за българската армия и за МВР, нито с какви средства могат да бъдат закупени от затъналото в дългове военно министерство.

Той даде пример с Ирак, където съседна Сърбия не е изпратила нито един войник, но е продала продукция за 400 млн., а пък ние, които имаме загинали войници, сме продали само патрони за ”Калашников”.

Според Борисов и учените от БАН трябва да бъдат по-активни в предлагането на своите научни разработки.

Споделяне

Още по темата

Още от България