Държавата прекрати концесията на плажа "Сарафово"

Ивицата се стопанисваше от наследниците на шампиона по борба Янчо Патриков

Държавата прекрати концесията на плажа "Сарафово"

Правителството прекрати едностранно концесията за морския плаж "Сарафово" в Бургас, съобщи правителствената информационна служба.

Двайсетгодишният договор между държавата и фирма "МАТ" ООД беше сключен на 7 септември 2000 г.

Причините за предсрочното прекратяване на концесионния договор са "констатирани системни нарушения на основни нормативни и договорни задължения", е посочено в правителственото съобщение без да се уточняват какви са те.

От Министерството на туризма няма официална информация какви нередности са установени на плажа.

През миналото лято плажуващи обаче се оплакаха от изобретателността на концесионера, с която той не осигурява задължителната свободна зона. В сигнал до Нова телевизия бяха изпратени снимки от т.нар . "свободна зона" на плажа в кв. "Сарафово". В сигнала пише:

"От снимките няма да можете да видите морето, което точно в тези участъци е с остри камъни. Но ще видите, че концесионерът не само не почиства добре тази зона, а сякаш нарочно стоварва там всички водорасли. За да не могат неплащащите плажуващи да се доберат свободно до водата. Които е набутал в треволяците и камъните. Дори премести спасителния пост там, за да има повече място за платените му чадъри. Които прочие са от водата до самите заведения, а на малкото свободно място зад тях са струпани шезлонги, да не би някой да помисли да се настани там. Виждала съм всякакви нарушения, но тази изобретателност ми изглежда вече прекалена по наглост!"

Мажоритарен собственик на бургаската фирма "МАТ" ООД са синовете на покойния европейски шампион по борба, бизнесмен и меценат Янчо Патриков – Георги и Калоян, чрез фирма "Долара" ООД. Останалите дялове се държат от Мария Бодурова, Галина Патрикова-Жекова и Жулиета Атанасова.

Плажът край Сарафово е дълъг четири километра и е покрит с фин пясък. Морското дъно е полегато и е удобно за неопитни плувци и деца.

Непосредствено до Сарафово се намира природният резерват Атанасовско езеро, където гнездят над 300 вида птици, растат над 250 вида растения и в езерото се срещат 17 вида риби.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?