Държавата се опитва да превърне гражданите в терористи

Държавата се опитва да превърне гражданите в терористи

Протестът пред Народното събрание против промените в Закона за електронните съобщения продължи около 2 часа и събра малко над 300 души, които се обявиха срещу даването на прекомерни права на МВР за проследяване на трафичните данни  за телефонните разговори и интернет контактите на българските граждани.

В него се включиха общо 38 организации, присъстваха и представители на политически партии, сред които лидерът на СДС Мартин Димитров и председателят на ЕНП Мария Капон.

Демонстрацията премина мирно, въпреки че също както преди една година присъстваха и групички младежи с качулки и шалове, които напомниха за провокаторите, започнали побоя пред парламента на 14 януари 2009-та.

На специално издигната сцена първи говори един от основните организатори - Богомил Шопов от гражданското сдружение "Електронна граница". Според него държавата се опитва да превърне собствените си граждани в терористи. Това изявление бе директна препратка към подобни протести в Германия отпреди две години, когато тамошни граждански организации проведоха кампанията "Ние не сме терористи" срещу опитите на германското правителство да прокара сходно засконодателство.

Бившият шеф на вътрешната комисия в парламента и депутат от НДСВ Минчо Спасов също говори пред протестиращите и определи внесения законопроект като една лудост, която е опит да се потъпче конституцията.

Демонстрантите си бяха залепили малки стикери със символа на протеста, който представлява маскиран мъж, работещ на компютър.

Един от най-активните блогъри Теодор Дечев, който бе и кандидат за кмет на София, заяви, че законопроектът отваря врата за поредните корупционни практики в една нереформирана силова система, в която, по думите на Дечев, всеки пети служител изнася информация.

Освен изказвания по темата организаторите бяха подсигурили и музикално оформление, като Васко Кръпката представи специално написана песен по темата със заглавие "Имам вирус, имум вирус в компютъра скрит".

На събирането се раздаваха и картички с карикатура на вътрешния министър Цветан Цветанов, който вместо с уши е нарисуван с две големи сателитни чинии. На гърба на картичките има текст, взаимстван от популярната от митингите на СДС през 90-те песен "Вдигни очи", като заглавието е сменено с "Вдигни уши".

"Вдигни уши, виж тоз анфас! Цветан следи и нас, и вас, но май не ще да влезе в час", се казва в текста върху картичката, продуцирана от ЕНП и сайта Свободата.орг.

След края на протеста организаторите се запътиха към Министерския съвет, за да предадат на премиера Бойко Борисов искане проектът за промени в Закона за електронните съобщения да бъде оттеглен.
Споделяне

Още от България