Държавата ще отпусне близо 8500 лева за разчистване на пътя до село Ягодина

Държавата дава 8457 лв. за разчистване на пътя до село Ягодина, съобщи правителствената информационна служба.

Пътят беше затрупан от срутване на скала в неделя вечерта. Единственият начин той да бъде разчистен е скалите да бъдат взривени, съобщи кметът на община Борино Октай Алиев, цитиран от “Фокус”.

Над пътя е надвиснала огромна скала, която е около 100 кубика. Необходимо е и тя да бъде взривена, за да е безопасен пътят, е мнението на експерти. В момента се изкарват нужните документи, за да се взриви скалата в сряда, каза Алиев. Той допълни, че веднага след взрива ще започне разчистването на скалните отломки.

Жителите на село Ягодина са предупредени, че ще има взривяване, а районът на срутището е отцепен още от неделя вечерта. Хлябът и продуктите от първа необходимост се доставят на хората пеша по пътеката между падналите скали, каза кметът на община Борино.

Сумата за разчистване на пътя беше отпусната на извънредно заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. На заседанието са преразпредели 2 656 108 лева. Това са неусвоени от министерствата и ведомствата средства за тази година.

На община Перник се отпускат още 456 513 лв. за обезопасяване на сгради, извозване на строителни отпадъци, хонорари за оценяване на вреди по сградите и възстановителна помощ след земетресението от 22 май.

Останалите средства Междуведомствената комисията реши да се изплатят исканията от Министерството на земеделието и храните и Министерството на регионалното развитие и благоустройство за извършени разходи за възстановителни и укрепителни работи. Сред финансираните дейности са изграждането на диги на река Харманлийска и възстановяването на компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа между Пловдив и Свиленград.

Споделяне

Още от България