След като Брюксел заведе дело

Държавата увеличава защитените зони със 185 хил. хектара

Държавата увеличава защитените зони със 185 хил. хектара

След като Брюксел вкара в Европейския съд дело срещу страната ни заради неспазване на екологичното законодателство за защитените територии при сторежа на ветропаркове край Калиакра, правителството ще увеличи площите им с близо 185 хил. хектара, където има редки представители на растителни и животински видове.

Това ще стане с разширяване на съществуващи защитени зони и добавянето на три нови, се казва в съобщението на правителството.

Трите нови защитени зони са Аладжа банка (669.64 ха), Емона (55 345.28 ха) и Отманли (8.83 ха).

От списъка е заличена защитена зона "Острови Св. Иван и Св. Петър", тъй като става част от зоната "Плаж Градина – Златна рибка".

С близо 130 ха се разширяват акваториите на защитените зони "Ропотамо", "Странджа", "Галата", "Комплекс Калиакра" и "Емине – Иракли".

Разширението на площта се отнася до акваторията на защитените зони и е резултат от допълнителни теренни проучвания, реализирани от институтите по океанология и за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, е посочено в съобщението

Европейската комисия води рекордните 14 наказателни процедури срещу страната ни в областта на околната среда, като пет от тях са свързани с опазване на биоразнообразите. До съдебна фаза стигна делото за района на Калиакра заради изграждането на ветрогенератори, след които и парка на "Уинд Енерджи", зад която стои бившият председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Неотдавна министърът на околната среда Искра Михайлова съобщи, че е обещала на еврокомисарят по околна среда Ян Поточник обособяване на нова защитена зона като компенсаторна мярка за всичко вече построено в района на Калиакра.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?