Държавата започва да изплаща помощите на пострадалите в Мизия

МВР ще издаде лични документи на всички, които са ги изгубили при наводнението

Сн. БГНЕС

В петък започва изплащането на първите 522 еднократни помощи на пострадалите при наводнението в Мизия, които вече са подали молби. Това обяви вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков в наводнения град Мездра, където бе в четвъртък заедно с вътрешния си колега Йордан Бакалов.

 

По думите му до момента има 724 молби, но се очаква те да надхвърлят 1000, тъй като в общия брой влизат и засегнатите от бедствията селища в цялата област Враца, включително сериозно пострадалите в Бяла Слатина и село Крушовица. Най-късно до вторник всички, които са подали молби, ще получат еднократната помощ, увери Христосков по време на срещата си с настанените в местната детска градина жители на града.

Вицепремиерът уточни, че е разпоредено на социалните работници да приемат молби за помощ от пострадали жители на Мизия, които живеят постоянно в града, но имат адресна регистрация в друго населено място.

Според Христосков, след като градът бъде отводнен, предстои мащабно почистване и дезинфекция на сгради и имоти, за което ще бъдат необходими много хора. За набирането им ще бъдат използвани всички възможности по всички програми на социалното министерство.

Христосков използва присъствието на Йордан Бакалов, за да съобщи, че с ръководството на МВР вече е договорено да се направи и всичко възможно за издаването на документи за самоличност на хората, които са ги изгубили в наводнените си къщи.


Вътрешният министър посочи, че е доволен от работата на спасителните екипи, както и че по искане на кмета на Мизия Виолин Крушовенски е разпоредил на Областната дирекция на МВР във Враца да се постави по един полицай на всеки общински язовир заради съмненията, че и в момента има неконтролирано изпускане на водоемите.

По-рано през деня Йордан Христосков коментира пред БНР, че възможно най-бързо да се подготвят документите за кандидатстване за помощ от европейския фонд "Солидарност" за засегнатите от наводненията райони в Северна България.

"Започна и плащането на пенсии един ден по-рано, така сме постъпвали винаги, когато има нужда. Трябва да дадем кураж на хората и най-вече да покажем, че има държава, има държавност и социалните служби са на своето място", заяви Христосков.


Той определи еднократната помощ от 325 лева, която ще бъде дадена на повече от 500 от засегнатите от наводнението семейства в Мизия, като крайно недостатъчна и обясни, че това са парите, които социалното министерство дава за най-неотложни нужди на хората.


"Тези 325 лева не са обезщетение за пострадалите и за нанесените щети, те са само първа помощ. До момента в района, който ще посетим, са приети 561 молби, очаква се около 1150 семейства или лица да имат нужда. Ще организирам работата на социалните служби, така че тези молби да бъдат приети веднага и да бъдат обработени възможно най-бързо. По-нататък ще последват и други обезщетения и помощи", каза Христосков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?