С предложение за промени в здравно-осигурителния закон

Държавата засилва позициите си в НЗОК

Ако новите текстове влязат, дори КС няма да може да върне бившия шеф на касата Пламен Цеков

Държавата засилва позициите си в НЗОК

Държавата ще има пълно мнозинство във възстановения управителен съвет на здравната каса, ако парламентът одобри предложението на БСП и ДПС за промени в Закона за здравното осигуряване, внесено от депутата от левицата Емил Райнов.

Новите текстове предвиждат възстановяване на тристепенния модел на управление на касата, който беше премахнат от правителството на ГЕРБ. Ако новите текстове влязат, НЗОК отново ще има събрание на представителите, контролен и управителен съвет, който ще поеме функциите на надзорния – органът, който в момента се разпорежда по бюджетните въпроси на касата.

Идеята е управителният съвет също да има деветима членове, колкото са и сега в надзорния, но с различно разпределение на силите. В управителния съвет държавата ще има петима представители, а не четирима, колкото са сега в надзорния.

Здравната комисия одобри бюджета на НЗОК, въпреки съпротивата на съсловието

Парламентарната здравна комисия одобри проектобюджета на здравната каса, който е малко над 2.8 млрд. лева.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обаче предупреди, че при този бюджет недостигът в парите за болниците може да се очаква още през юли-август, и отново призова 20-те процента от дълга на касата към болниците за оставащите месеци на тази година, за които правителството обеща, че ще бъдат изплатени през януари, да не се вземат от бюджета за 2014.

Още

При това положение правителството ще има пълно мнозинство при вземането на решения по бюджетните въпроси на касата. Синдикатите и работодателите ще имат по един глас. В събранието на представителите позицията на държавата отново ще натежава при 12 от общо 25 членове.

Управителят на здравната каса отново ще стане директор, който ще се назначава от управителния съвет след конкурс и сам ще избира заместниците си. Това на практика ще блокира евентуалното връщане на поста на бившия управител Пламен Цеков, дори Конституционният съд да се произнесе, че освобождаването му през юли т.г. е било противоконституционно.

Друга промяна на здравно-осигурителния закон предвижда държавата вече да не бъде работодател на служителите на здравната каса, както стана след промени в нормативните текстове от времето на предишното правителство. Работещите в касата отново ще се назначават по Кодекса на труда, което налага преподписване на сегашните им договори. Това пък може да доведе до кадрово "прочистване".

Предложените изменения ще позволят също така на здравната каса да прекратява наказателно договорите си с лични лекари, специалисти, дентални медици, лаборатории и медицински центрове, които отчитат неизвършени дейности, записано е още в новите текстове на закона.

Досега такава санкция се налагаше само на болниците, които точат касата с отчитане на неизвършени здравни услуги.

Рокади в контролните органи на НОИ и НЗОК

Правителството гласува няколко рокади в надзорните съвети на Националния осигурителен институт и на здравната каса в сряда.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков минава от надзорния съвет на НОИ към този на касата, където ще замени зам.-министъра на икономиката Красин Димитров. Мястото на Пенков в надзора на осигурителния институт ще заеме другият заместник-здравен министър – Чавдар Славов.

Пенков е номиниран от правителството и за шеф на комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от България