Държавите от ЕС не могат да отказват хуманитарни визи на хора, заплашени от изтезания

Държавите от ЕС не могат да отказват хуманитарни визи на хора, заплашени от изтезания

Държавите от ЕС не могат да откажат да издадат хуманитарна виза на кандидат за закрила, ако кандидатът е заплашен от изтезания и нечовешко отношение. Това се посочва в становище на генерален адвокат към Съда на ЕС.

В съобщение на Европейския съд се отбелязва, че генералният адвокат съставя независима оценка, а съдебното решение ще бъде взето отделно по-късно. Становището на адвоката е свързано с нашумял случай, в който Белгия отказа да предостави хуманитарни визи на петчленно сирийско християнско семейство от Алепо. Белгийската държава бе осъдена от национален съд да плати обезщетение от по 1000 евро дневно на човек от семейството, докато сирийците не получат визи. Белгия, Европейската комисия и още 14 държави от ЕС заведоха дело в Европейският съд.

Сирийското семейство твърди, че бащата бил отвлечен от въоръжена групировка, бит и измъчван, а накрая бил освободен срещу откуп. Сирийците заявяват, че като православни християни може да бъдат преследвани в родината си заради вярата си.

Огласеното във вторник правно становище отбелязва, че държавите от ЕС трябва да издават хуманитарни визи на кандидати, които доказано са заплашени от изтезания, нечовешко или унизително отношение или наказание. Свободата на преценка, дадена на държавите от ЕС, не се разпростира в случаи, когато доказано кандидатите за хуманитарна виза са заплашени от изтезания и унижения.

Споделяне

Още от Европа