Държавна агенция поема търговския регистър

Търговската регистрация ще бъде извадена от съдилищата и ще се създаде единен търговски регистър в Агенцията по вписванията към министерството на правосъдието. Законопроектът за трансформацията ще бъде готов до месец, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева след заседанието на Съвета за икономически растеж във вторник.

Ден по-рано четири работодателски организации - БИБА, СРБ, БСК и БТПП разпространиха становището си, че правителството в много кратки срокове трябва да реши как ще се реформира търговската регистрация, за да подобри условията за бизнес в България. В последния сравнителен доклад на Световната банка за бизнесклимата остро се критикуват процедурите в България по вписването на фирмите, като те са посочени и за една от основните пречки пред навлизането на инвеститори в страната.

Работодателите настояха регистрацията да излезе извън съдебната система, за да се промени сегашната тромава процедура и да се даде възможност за единна регистрация за фирмени, данъчни и статистически цели.

Според подготвяната нова процедура, необходимите 4 фирмени регистрации - търговска, БУЛСТАД, данъчна и в НОИ, ще се извършват на едно място и в съкратени срокове, каза днес вицепремиерът Шулева. Министърът на правосъдието Антон Станков поясни, че всички процедури по регистрацията ще се извършват в рамките на три дни, а стопанските субекти ще получават един регистрационен номер, обединяващ фирмена регистрация, БУЛСТАД, данъчен номер и осигурителен номер.

В момента се разработват механизмите по регистрацията, която ще се осъществява от държавната Агенция по вписванията. Станков допълни, че проектът се финансира по програма ФАР, а също така и от заема ПАЛ-3 на Световната банка.

Министърът на правосъдието подчерта, че от съдилищата се сваля администрирането, но търговските спорове остават да се разглеждат в съда.

Президентът на БИБА Кирко Кирков адмирира промяната с думите, че новата система ще облекчи както процеса на регистрация на фирмите, така и работата на съдебната система, която ще може да се съсредоточи върху търговските и другите видове дела.

Вчера от БТПП предложиха палатата да поеме търговската регистрация, тъй като вече има опит в тази дейност и коментираха, че могат да стартират процеса за 1 година и без никакви средства от държавата. Така е регулирана търговската регистрация в Холандия и Италия, същият модел се въвежда и в Гърция.

Този вариант не бе отхвърлен от председателя на СРБ Васил Василев. От БСК обаче смятат, че е по-разумно регистрацията на компаниите да се поеме от специална администрация, а не от частна организация, за да се гарантира по-добър контрол и да няма условия за монополистки подход при определянето на таксите за регистрация и обслужване на фирмите.

Подходът, който ще предложи българското правителство, е възприет в Норвегия.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?