Държавната ББР даде огромен заем за сделка на Вълка със самия себе си

Държавната ББР даде огромен заем за сделка на Вълка със самия себе си

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка, който в последните години беше поизчезнал от публичното пространство, но се разбра, че се е върнал през задния вход в столичното сметосъбиране, набира финансова мощ по съмнителен начин.

Притежавано от Гайтански дружество ще бъде придобито от друго свързвано с него дружество с отпуснат огромен заем от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Схемата по предоставянето на 148.5 млн. лв. или над 10 процента от целия фирмен портфейл в баланса на банката на скоро учредено дружество, свързано с Гайтански, за да купи то официално притежавана от него пътна фирма, е описана от изданието "Капитал".

Тя включва създаденото в края на ноември 2018 г. пътно дружество "Роудуей кънстракшън", което решава да купи фирмата "Пътстройинженеринг" с която съжителства на един адрес в момчилградското село Груево, с население 770 души, и която е на фирмата "Био майнинг", чийто официален собственик е Вълка.

"Роудуей" първоначално има за акционери три физически лица -  Георги Йорданов с 80% дял и Емил Илиев и Бисер Дъбев с равен дял от останалите 20 на сто от записания 50 хил. лв. капитал. По-късно Йорданов дава 18 на сто от своите акции на фирмата "Каменни фракции" ЕООД на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева. "Каменни фракции" дели адрес в София с голяма част от официално притежавани от Гайтански  фирми, включително най-известната покрай събирането на боклука в София – "Волф". Фирмата на Тенчева записва увеличение на капитала на "Роудуей" с 18 млн. лв. за сметка на останалите акционери и така става собственик на  99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото "Каменни фракции" за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи, отбелязва "Капитал".

Така "Роудуей" се договаря през февруари тази година с "Био майнинг" да купи "Пътстройинженеринг", която за 2018 г. отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. За целта "Роудуей" тегли от ББР на 17 юни кредита от 148.5 млн. лв. Цената на сделката между "Роудуей" и "Био майнинг" не е ясно, но отпуснатия заем е прекалено голям за активите на придобиваната фирма,

"Пътстройинженеринг" има договори за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като "Главболгарстрой", "Трейс" и "Джи Пи груп", често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода" (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. "Пътстройинженеринг" е под контрола на "Стара планина холд", когато то продава на "Био майнинг" своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга, посочва "Капитал".

Защо обаче за тази сделка е нужен този гигантски заем не е ясно, както и как точно той ще бъде обезпечен. В Търговския регистър е вписан залог върху търговското предприятие на "Роудуей кънстракшън". По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото "Пътстройинженеринг". Предвиждат се още залози на "ескроу сметка", "специална блокирана резерва сметка", вземания и наличности. Но пак не е сигурно, че това е достатъчно за обезпечаване на заема.

По никакъв начин бизнесът на "Пътстройинженеринг" не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР. Този кредит е огромен по българските стандарти, като въобще малко банки имат нужния капитал да отпускат такъв, а и повечето не желаят да поемат такъв риск. За сравнение - най-голямата експозиция на лидера на пазара "Уникредит Булбанк" е малко над 270 млн. лв., но тя е банка с 20 млрд. лв. активи спрямо 2.9 млрд. лв. на ББР, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес