Държавните еколози сочат "Марица Изток" за обгазяването на Стара Загора

Не военния полигон в Змейово, а ТЕЦ-овете в комплекса "Марица изток" са най-вероятният източник за обгазяването на Старозагорска област на 6 август, съобщиха в понеделник от държавната Районна инспекция по опазване на околната среда. Часове по-късно от министерството на енергетиката отрекоха, представяйки свои данни за производството на големите термични централи миналия петък, когато над 1000 кв.км от територията на старозагорска област бяха захлупени от тежък смог.

Вероятността ТЕЦ-овете да са причина за обгазяването бе посочена на открито работно съвещание на местната комисия по бедствия, аварии и катастрофи в Стара Загора.

По данни на районната инспекция по опазване на околната среда (РИООС), съобщени от директора ѝ Петка Начева, изхвърляните от ТЕЦ-овете серни диоксиди в петък се съчетали с неблагоприятни климатични условия и причинили тежкия смог.

В същото време от Гражданска защита и РДВР съобщиха, че на 6 август на военния полигон в Змейово не са извършвани взривявания. Военните бяха посочени като най-вероятния източник на замърсяването от депутатите социалисти, поискали от екоминистъра Арсенова и колегата ѝ министър на отбраната Свинаров незабавно да проверят причините за замърсяването.

По данни на Гражданска защита, миналия петък над 1000 кв.км от територията на областта бяха покрити със сивооранжев облак, а нивото на серен диоксид в атмосферата нарасна 7 пъти за четири часа. От местната екоинспекция обаче успокояват, че не са надминавани критичните прагове, след които населението се предупреждава.

Шефката на местния РИООС Пенка Начева обясни, че около 60 т на час серен диоксид са били изхвърлени в петък в атмосферата от горивните инсталации на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица Изток". Половината от това количество е от ТЕЦ"Марица изток 2". Лигнитните въглища, с които работи комплекса, имат високо съдържание на сяра, което налага изграждането на сероочистващи инсталации, напомни Начева.

От министерството на енергетиката в София се оправдаха, че същия ден ТЕЦ-овете в комплекса са работили с по-малко от половината си производствена мощност. Като аргумент, че обгазяването не може да идва от "Марица Изток", от ведомството на Ковачев посочват, че 10 часа по-рано вятърът бил северозападен, а ТЕЦ-овете се намират на около 80 км югоизточно от Стара Загора. Данните са от автоматичните метеорологични станции на енергийното ведомство.

От ведомството на Милко Ковачев напомнят за стартиралите програми за реконструкцията на ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Марица Изток 3", които включват и изграждане на модерни сероочистващи инсталации.

Тази сутрин областната управа на Стара Загора е изпратила писма до ръководството на трите ТЕЦ-а в комплекса "Марица Изток", до завод "Неохим" в Димитровград и до министерството на отбраната, в които се настоява да обявят становищата си за сегашния инцидент.

От димитровградския "Неохим" веднага информираха, че заводът е в капитален ремонт, а от хасковския РИООС, който контролира торовия завод, отрекоха възможността той да е източникът на замърсяване.

Писмо е изпратено и до Националния институт по хидрология и метеорология, откъдето се чакат снимков материал и модел за разсейването на облака по повод на инцидента.

След работното съвещание в Стара Загора зам.областният управител на Стара Загора Данчо Данев заяви, че четири дена след инцидента все още няма еднозначен отговор за източника на обгазяването на областта. Няма отговор и коя е причината за първия подобен облак на 2 юни т.г., който разтревожи населението на старозагорска област.

Според Данев обаче най-невероятната версия е замърсяването да е причинено от военния полигон в Змейово.

Още в събота военният министър Николай Свинаров обяви, че не може причината за замърсяването да е дейността на полигона. Емилия Масларова от БСП обаче нападна Свинаров и обвини властите в цинизъм, защото крият причината за замърсяването. Тя попита министъра какви действия се извършват в рамките на военното учение "Булуарк" на полигона "Ново село" край Сливен.

Споделяне

Още от България