Държавният департамент: Хилари Клинтън е създала "рискове за сигурността"

Аферата с имейлите усложнява допълнително най-големия й проблем: гласоподавателите не й вярват

Хилари Клинтън
Хилари Клинтън създала "рискове за сигурността" използвайки личния си имейл акаунт и частен сървър за електронна поща, докато е била държавен секретар. Това се посочва в остро критичен доклад на Държавния департамент, който може да ѝ създаде сериозни проблеми във все по-затягащата се кандидат-президентска кампания.
 
Според главния инспектора на Държавния департамент, който отговаря за вътрешната сугурност, Клинтън не е потърсила разрешение да използва личната си електронна поща от дома си в Ню Йорк за официални цели. В доклада се посочва още, че дори и да го е била направила, е нямало да получи позволение от служителите по сигурността.
 
Кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп използва случая за поредица атаки и нарече Клинтън "Изкривената Хилъри" (Crooked Hillary). Според последните проучвания Тръмп съкращава все повече преднината ѝ, отбелязва "Файненшъл таймс".
 
Говорителят на кампанията ѝ Браян Фалън каза, че въпреки обвиненията на републиканците, докладът доказвал, че "служители в департамента са знаели за външната ѝ поща и няма никакви свидетелства сървърът, на който е била тя, да е бил успешно атакуван от хакери". 
 
Според доклада няма доказателство за незаконни действия от страна на Клинтън. Заключенията му обаче ще подхранят съмненията към нея в собствената ѝ партия. Според скорошно проучване на Си Би ЕС и "Ню Йорк таймс" две трети от гласоподавателите не вярват, че "Клинтън е честна и не заслужава доверие". Подобни са и проучванията за основния ѝ опонент - Доналд Тръмп.
 
Според председателя на Републиканската партия Райнс Прибус докладът доказвал, че Хилари Клинтън не е казвала истината от първия ден.
 
Докладът е резултат от първото официално разследване. ФБР продължава също да разследва случая. Той може да доведе и до обвинения за Хилари Клинтън, което обаче е малко вероятно. 
 
Службата разпита през последните седмици основните помощници на Клинтън, включително дългогодишния ѝ съветник Хюма Абедин. 
 
През годините десетки дипломати са постъпвали като Клинтън, но само трима са използвали външна поща за всекидневна комуникация - тя, държавният секретар Колин Пауъл и Скот Грейшън, посланик в Кения през 2011-2012 година.
 
През пощата на Клинтън са минали близо 30 000 съобщения - основно с помощта на мобилното ѝ устройство "Блекбери", припомня "Ню Йорк таймс". 
 
Хилари Клинтън многократно обясни, че не е пращала през мейла си класифицирана информация. В рамките на проверката на Държавния департамент обаче тя е отказала да даде обяснение. 
 
Докладът критикува и организацията на Държавния департамент, където служители бавно са осъзнали проблема и не са успели достатъчно ефективно да управляват рисковете за киберсигурността и прилагането на правните изисквания.
 
Вестник "Ню Йорк таймс" също коментира, че аферата с имейлите на Клинтън усложнява допълнително най-големия ѝ проблем: гласоподавателите просто не ѝ вярват, въпреки че вече над година обикаля страната и разговаря с избиратели за политическите си планове. 
 
Предизборният щаб на Клинтън се надяваше да използва тези седмици, за да убеди избирателите, че може да ѝ се вярва. Вместо това те трябва да се справят с новия доклад на Държавния департамент, който подсилва идеята, че тя не е открита и откровена, отбелязва изданието.
 
След като Клинтън заявяваше в продължение на месеци, че е използвала личен сървър с цел удобство и че е готова да окаже пълно сътрудничество на разследването, новият доклад постави под съмнение и двете ѝ твърдения, подчертава в. "Ню Йорк таймс". 
 
Хилари винаги е твърдяла, че гласоподавателите се интересуват повече от проблеми като равенство при заплащането, достъпни детски градини и по-ниски цени на образованието, отколкото как се е отнасяла към имейлите си. Дори съперникът ѝ за номинацията на Демократическата партия Бърни Сандърс се опита да спре бурята, но нещо все пак достигна до избирателите, пише американският вестник. 
 
Всяка кандидат-президентска кампания има за цел да представи най-добрите качества на кандидата. Хилари обаче се превърна от една от най-популярните фигури в САЩ през 2013 г., с рейтинг на одобрение от 69 на сто, в един от вероятните кандидати с най-висок рейтинг на неодобрение сред избирателите, отбелязва в. "Ню Йорк таймс" и посочва, че кризата с имейлите вероятно е била ключов фактор за промяната.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?