Държавният съвет на Турция отмени плановете за строеж на АЕЦ до България

Държавният съвет на Турция (висшият административен съд, бел.ред.) е спрял изпълнението на Плана за развитие на Тракийския регион, който включва превръщането на земеделски терени в "места за производство на енергия и складиране на енергийните източници" в рамките на по-широк проект на правителството за "заселване на градовете", предаде БТА във вторник.

Това е второ решение на Държавния съвет по този проблем, което е било взето с пълно единодушие. Решението предвижда и наказание за министерствата, които не са изпълнили първото решение, както и сформиране на комисия от експерти.

Решението на Държавния съвет е във връзка с подадена преди време молба от Асоциацията на турските архитекти и строителни инженери за отмяна на проекта, срещу който се обявиха и редица природозащитни организации в тракийската област. Повод за недоволството на еколозите е, че той включва построяването на пет ТЕЦ-а и една АЕЦ.

В молбата бе изтъкнато, че планът създава предпоставки за коренни промени в екологията на много места в Тракийския регион и че той е изключително опасен. "Никакви филтри не са в състояние да изчистят вредните газове от централите, които увреждат човешкото здраве и са източник на болести и смърт", подчертават вносителите.

Първото решение на Държавния съвет за спиране на изпълнението на въпросния проект не е било изпълнено досега от ресорните министерства. Поради това единодушно членовете на Държавния съвет са решили да бъде сформирана специализирана комисия, която да проверява взетите решения по проекта.

Преди време природозащитни организации и местните институции в района на турския град Инеада организираха големи протести срещу плановете на правителството за изграждане на енергийни мощности в този район, който е смятан за един от най-екологичните в страната и се намира в близост до границата с България. Отговорни представители на българското правителство в срещи с турски представители изразиха несъгласие с подобни планове, тъй като евентуалното построяване на енергийни мощности в този регион заплашва и околната среда на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?