Държавното дружество за рибарските пристанища почва дейност

Държавното дружество за рибарските пристанища почва дейност

Явор Недев е назначен за директор на държавното дружество "Рибни ресурси" ЕООД със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство в четвъртък.

Явор Недев е роден през 1966 г. в София. Бил е вицепрезидент на Швейцарската търговска камара в България и идва от бизнеса.

С назначението се дава старт на дейността на държавното дружество, създадено да стопанисва рибарските пристанища, местата за разтоварване на уловите и закритите лодкостоянки. В момента в активите му е единствено "Пристанище Созопол". Предстои да бъдат апортирани портовете в Балчик, Варна и Несебър.

Компанията бе създадена, за да се усвоят пълноценно средствата по мярка 3.3. "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки" от Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство". По тази мярка ЕС отпуска 18 млн. евро.

Дружеството ще има водеща роля по отношение на модернизацията, реконструкцията и оборудването на рибарските пристанища в Созопол, Варна, Балчик и Несебър. Към момента само несебърското е регистрирано като рибарско и може да кандидатства за пари от програмата.

Рибарските пристанища трябва да отговарят на определени хигиенни норми по ветеринарните документи, като се изисква контрол по регламентите за разтоварване и продажба на рибата. Освен това около пристанищата трябва да се изгради подходяща инфраструктура и паркинги.

Оперативната програма предвижда и изграждането на от 8 до 12 места за разтоварване на риба. С европари могат да се изграждат и кейови стени в по-малките рибарски селища, за да може при бури лодките и корабите да се укриват.

Споделяне

Още от Бизнес