Датската компания "Юск" ще инвестира 50 млн. евро в логистичен център в Божурище

Датската компания "Юск" ще инвестира 50 млн. евро в логистичен център в Божурище

Датската компания "Юск" ще инвестира 50 млн. евро в изграждането на логистичен център в икономическа зона Божурище, край София. Меморандумът за инвестиционното намерение беше подписан между "Юск Бул" и "Национална Компания Индустриални Зони" (НКИЗ) в Министерския съвет в сряда.

Логистичният и дистрибуционен център в Божурище ще обслужва балканския регион, съобщи Алан Кьергор, заместник-изпълнителен директор на "Юск Бул".

Датската група "Юск" има над 2300 магазина в 41 страни по света към момента. Годишният ѝ оборот е около 2.9 млрд. евро.

Планираната инвестиция на територията на икономическа зона "Божурище" първночално е в размер на около 50 млн. евро, като плановете са да нарасне до 100 млн. евро. Проектът ще се реализира до 2018 г., като периодът за поддържането на центъра е не по-малък от 20 години. Очаква се заетите в центъра да са около 120 души с тенденция да се увеличат до 200. По време на строителството ще бъдат ангажирани около 500 работници.

"Привличането на "Юск" е отговор на критиците, които казват, че България не е добро място инвестиции", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след подписването. Икономическа зона "Божурище" е мястото, което е логистично най-добре разположено за този център, който ще обслужва не само Балканите, но и голяма част от Югоизточна Европа, допълни той.

В България има много благоприятни бизнес условия за такъв дистрибуционен център, насочен към операции на Балканите, каза Алан Кяргаард.

Пътят за растеж е повече инвестиции, нови мощности и работни места, каза вицепремиерът по икономическата политика и европейските въпроси Томислав Дончев. Според него, когато се появи един инвеститор, шансът да се появи още един е много по-голям.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?