Датското правителство иска удължаване на ограниченията за справяне с пандемията

Мете Фредериксен

Действието на ограниченията, въведени в Дания за овладяване на ръста на новите случаи на коронавирус, трябва да бъде удължено, заяви днес пред парламента премиерката на страната Мете Фредериксен, цитирана от ДПА.

"Смятам, че удължаването на ограниченията е необходимо; Не на последно място, за да гарантираме, че британският щам няма да подкопае контрола на епидемията в Дания", каза премиерът. Тя имаше предвид новия, изглежда по-заразен щам на коронавируса, който първо бе установен във Великобритания. Дания е регистрирала над 130 случая на зараза с този нов щам.

Срокът на сега действащите ограничения трябваше да изтече в неделя. Те включват ограничения за пътуване и временно затваряне на повечето търговски обекти, с изключение на аптеки, магазини за хранителни стоки и супермаркети. Баровете, кафенетата и ресторантите в цялата страна могат да продават храна само за вкъщи. Освен това театрите, кината, музеите и зоологическите градини, както и фитнес залите, плувните басейни и спортните центрове остават затворени.

Пак днес председателят на парламента Хенрик Дам Кристенсен заяви, че законодателният орган ще ограничи работата си до средата на февруари, за да се намали разпространението на заразата. Приоритет ще бъде даден на приемането на законодателство, свързано с пандемията.

Миналата година датският парламент ограничи също своята дейност по време на първата вълна на пандемията. Посещенията на сградата бяха ограничени, депутатите спазваха физическа дистанция помежду си, когато гласуваха или участваха в заседания на парламентарни комисии.

Дания с население 5,8 милиона души досега е регистрирала почти 183 000 случая и 1623 починали от заразата, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?