Дават 150 млн. лева от бюджета заради ВиК европроекти

Сн. БГНЕС

Приходите в бюджета за тази година ще намалеят със 150 млн. лв. заради изискването общините да върнат получени евросредства за ДДС по ВиК проекти по програмата "Околна среда" 2007-2013 г.

Това става ясно от мотиви към проект за изменение на Закона за данъка върху добавената стойност, внесени от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Диана Йорданова. Поправките определят начина, по който трябва да се възстанови вече платеният от местните власти данък по проектите.

Измененията се налагат, тъй като преди време Европейската комисия излезе със становище, че не може ДДС по проектите за канализация, водопроводи и пречиствателни станции да се покрива с европари. Решението на Брюксел дойде, след като министерството на околната среда вече беше сключило договори с общините по такива проекти, според които финансирането от ЕС покрива и разходите за данъка.

Освен това местните власти бяха получили пари за данъка и се оказа, че ще се наложи да ги върнат. Преди това обаче ДДС трябва да им бъде възстановено от Националната агенция за приходите (НАП). Тъй като по закон за това има срок, а за голяма част от проектите той вече е изтекъл, депутатите предлагат специален ред за възстановяване на данъка на общините. Парите от върнатия ДДС обаче няма да постъпват по сметките на общините, а ще се превеждат на екоминистерството, на което трябва да бъдат възстановени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес