Дъждовете активизираха свлачища, реки заляха пътища

Рухнала подпорна стена блокира едната лента на пътя за Банско

Пропадналият път до Банско, сн. БГНЕС

Обилните валежи в планинските райони повишиха значително нивото на реките, а активизирало се свлачище откъсна едната лента на пътя Симитли-Банско. Дъждовете са помогнали на 35-метрова подпорна стена на пътя да пропадне. От три дни Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава, че стената е напукана и има опасност от свличането ѝ и откъсването на Банско от света. Ведомството обясни, че не може да предприеме нищо по въпроса заради липсата на пари.

Рухването на стената стана факт в петък сутринта. Мястото на свлачището е на 15 км след Симитли в посока Предела – на 500 метра преди разклона за махала Марево, на село Градево. Високата 5 метра подпорна стена е рухнала в река Гравешка, а около 10 м от лентата в посока Предел е паднала също в реката.

Най-тежко е положението в община Рудозем, а щетите от дъждовете там се оценяват на близо половин милион лева. Според кмета Румен Пехливанов, река Елховска е излязла от коритото си на няколко места в село Елховец и е заляла земеделски имоти. Наводнени са детските градини в селата Елховец и Пловдивци, което наложило родителите да приберат децата си.

Река Елховска е подкопала и главния път Пловдивци-Корита. От дъждовете на пътя Корита - Мочура има свлачище, дълго около 100 м. До късно вечерта в четвъртък падналата земна маса е разчиствана с машинна техника, за да има достъп до селото, където живеят 22-ма възрастни.

Проблеми има и с достъпа до селата Бреза, Боево и Поляна (в посока махала "Чифлика"), където на практика има непроходими участъци по пътя. По пътя Рудозем - Елховец свлачище е щяло да затисне кола, но всичко се е разминало на косъм, разказва кметът на Рудозем.

Сложна е обстановката в област Габрово. Най-пострадало е севлиевското село Горна Росица, където нивото на река Росица се е повишило драстично и тя заляла къщи и дворове, съобщава Нова телевизия.

"Тъй като реката е била много пълноводна, е излязла от коритото си вчера в Севлиево. Пораженията са сериозни, но няма пострадали жители", каза кметът на общината Иван Иванов, цитиран от "Фокус". Той каза, че има поражения по пътища, мостове и водохващания. Според Иванов в момента положението е овладяно, не вали дъжд и реката е с нормално ниво. Множество наводнени къщи има и в съседните села Валевци, Батошево и Стоките.

Проблеми с дъждовете имаха и в Габрово, където местната пожарна отводнява къщи, дворове и цехове. 16 сигнала за помощ са подадени в четвъртък вечерта. Получено е искане за съдействие при източване на водата от залято цехово помещение до бул. "3-ти март". По същото време се е наложило да се отводни мазе в къща на ул. "Текстилец" в Габрово.

Наводнено е пътно платно на бул. "Хемус" в Габрово, залят е бил пътя на ул."Палатките", извършено е отводняване и разчистване на пътното платно в кв."Лютаци", кв."Етъра", бул."Столетов".

Към 18 часа в четвъртък в пожарната е получено искане от община Трявна за оказване съдействие при разчистване на пътно платно в кв. "Стояновци".

През нощта водите на река Белица са отнесли временния понтон при Килифаревския манастир, съобщи кметът на Килифарево Димитър Събев.

Съоръжението беше монтирано през лятото на мястото на моста, разрушен при наводнението на 19 юни.

Временното съоръжение, построено от военните, е скъсано в лявата част на брега откъм манастира и се държи само в дясната си част, каза Димитър Събев.

Количеството дъжд, паднало на територията на Великотърновски регион през последното денонощие, е 34 литра на квадратен метър, сочи справката на НИМХ-БАН.

Обилните валежи са повишили значително нивото на река Белица при Килифарево и през нощта водите ѝ са излезли от коритото. Реката е преляла около 1 часа, но няма наводнени дворове и къщи, каза кметът на Килифарево.

Тази сутрин равнището на реката е спаднало и тя се е прибрала в коритото си. Към момента няма никаква опасност за жителите на населеното място, успокои Събев.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?