"Дейли Мейл": Фейсбук тества потребителите с филтъра в подкрепа на гей браковете

"Дейли Мейл": Фейсбук тества потребителите с филтъра в подкрепа на гей браковете

Приложението, чрез което над милион потребители на Фейсбук поставиха върху профилната си снимка филтър с дъга в подкрепа на гей браковете е било част от изследване на нагласите на хората, съобщава британският таблоид "Дейли Мейл".

Изданието цитира учения Сезар Идалго, според когото "въпросът е колко време ще ти отнеме да смениш профилната си снимка обратно в нормалния ѝ вид". Експерти казват, че чрез създаването на инструмента, социалната мрежа е в състояние да получи безпрецедентен поглед върху това как да се повлияе на потребителите в бъдеще.

"Дейли Мейл" добавя, че през 2013 г. е било оповестено проучване на Фейсбук за това колко потребители са склонни да сложат на профилната си снимка червен знак за равенство в подкрепа на гей браковете.

Сузи Моут, асистент професор по поведенчески науки коментира, че това е нормално за подобни компании. Те редовно провеждат научни изследвания, за да разберат как да повлияят на поведението на потребители.

От Фейсбук обаче отрекоха твърденията. Говорител на сайта коментира пред изданието, че "това не е опит или изпитване, а по-скоро нещо, което дава възможност на хората да покажат своята подкрепа на ЛГБТ общността – смисълът на този инструмент не е да се получи информация за хората".

Споделяне

Още от Свят