"Дейли мейл": След 1 януари ще останат само козите в румънските села

"Дейли мейл": След 1 януари ще останат само козите в румънските села

Два месеца преди отмяната на ограниченията на трудовия пазар във Великобритания британският в. "Дейли мейл" отново налива масло в огъня и публикува обширна статия, в която посочва, че румънците "се редят на опашка", за да отидат и да работят във Великобритания.

Румънският вестник "Адевърул", цитиран в понеделник от БТА, разказва за новата офанзива на британския вестник "Дейли мейл" срещу румънските имигранти.

В публикация на британското издание се твърди, че "след 1 януари 2014 г. ще останат само козите" в румънските села. Цитирани са кметовете на две румънски села, които според "Дейли мейл" били заявили, че половината от населението им възнамерява да замине за Великобритания, за да се възползва от социалната ѝ система.

"Дейли мейл" пише, че сред тези, които се канят да заминат, са и 170 роми, които живеят в бедност. В публикацията се припомня, че над 10 000 роми от Румъния и България са репатрирани всяка година от Франция.

Румънският вестник информира и за писмо на британска учителка, работила в Румъния, публикувано във вестник "Скотсман". Британката Джейд Брадли разказва пред изданието за това как е била приета и как се е чувствала в Румъния, когато е преподавала там в държавен лицей преди около десет години. Тя разказва за ниското заплащане за учителите в Румъния и за това колко внимателни и гостоприемни са били колегите ѝ.

В писмото си тя критикува едно от британските издания за кампанията срещу така наречената нова вълна имигранти, определяйки инициативата за "проява на лош вкус". Брадли критикува манипулирането от страна на масмедиите, които разпространяват само картини на роми, които просят в Кралството, внушавайки, че всички румънци и българи са просяци. Тя подчертава, че ромите не са малцинство, което живее само в Румъния и България, а и в други европейски държави, като Чехия, Унгария, Словакия, които имат пълни права на трудовия пазар в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?