Директорът на фондация "Фридрих Еберт" за България:

"Делът на сивата икономика остава над 30% и това е много голям проблем"

Проблемът със сивата икономика в България е много голям, защото делът ѝ остава висок, смята директорът на фондация "Фридрих Еберт" за България Регине Шуберт. Фондацията съвместно с Центъра за изследване на демокрацията представиха годишния доклад за дела на сивата икономика в България за периода 2011-2012 г.

Според данните на ЕВРОСТАТ делът на сивата икономика в България все още е над 30%, припомни Регине Шуберт.

"Последното проучване на Центъра за изследване на демокрацията за периода 2011-2012 година показва, че има минимален спад на скритата икономика в България, но ако погледнем по-добре резултатите, тогава ще забележим, че този спад е много малък и това поражда въпроса "Мога ли да се радвам, че има някакъв спад?", попита тя.

"Всъщност не можем да се радваме на това. Ако аз имам температура от 41 градуса и тя падне на 40,5 градуса, аз продължавам да имам висока температура и трябва да предприема спешни мерки. Скритата икономика все още е по-висока от 2007 година", коментира още Регине Шуберт.

"Аз в никакъв случай не казвам, че в България не е направено нищо, напротив, изследването показва, че се прави нещо в България срещу тази скрита икономика, но, за съжаление, това, което се прави, все още не е достатъчно", добави Шуберт, цитирана от БГНЕС.

"В Германия никога не сме имали такъв висок дял на скритата икономика спрямо общата икономика както в България и можем да си зададем въпроса защо не сме го имали този проблем. Трябва да се каже, че контролните механизми в Германия функционират много добре. Населението и бизнесът в Германия имат голямо доверие в тези контролни механизми и голямо доверие в законодателната власт", каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес