Делегациите до Тайван били "традиция"

Подобна парламентарна визита до Тайван не се случва за първи път. В рамките на миналия парламент делегацията е била водена от Димитър Чукарски, който бе избран от листата на РЗС, а впоследствие стана независим. Той е бил придружен от Четин Казак (ДПС) и Емил Радев (ГЕРБ).

Самият Радев съобщи в четвъртък, че е имало официално разрешение от ръководството на парламента, МВнР е съдействало, а външното министерство на Тайван бе организирало посрещането.

Тогавашният председател на парламент Цецка Цачева обаче го опроверга, като каза, че никога не е давала разрешение за пътуване до Тайван.

"Не знам за пътуването на делегация до Тайван. Иначе всеки може да си твърди всичко", коментира Цачева.

Радев обясни обаче, че целта на парламентарната визита през 2012 година е била да разреши проблеми на български фирми, които внасяли стоки от Тайван.

Малко по-рано в четвъртък,без да споменава опита си като пътувал до Тайван, Радев обясни пред бТВ, че държавата кани годишно над 160 делегации "точно поради липса на дипломатически отношения с по-голямата част от света".

 "Самата Европейска комисия там има само икономическо представителство и наистина, ако е без санкция и без стиковка с политиката на България спрямо Китай и спрямо Тайван, това може да докара до неблагоприятни последствия и все пак трябва да се провери дали е имало санкции", каза Радев.

Споделяне

Още от България