Дело срещу Валентин Димитров за трети път върнато на прокуратурата

Валентин Димитров - Вальо Топлото, Сн: БГНЕС

Съдът върна за трети път на прокуратурата делото за валутни престъпления срещу бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров, съобщи в. "Труд".

Разследването започна през 2006 година, а на държавното обвинения не стигнаха шест години, за да бъдат отстранени процесуалните нарушения в обвинителния акт.

По това дело Димитров е обвинен, че е нарушил валутните закони, защото като управител на "Про Марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ множество сделки за по над 10 млн. лв. и сметки в Австрия.

Нарушенията ограничават правата на Димитров и не му позволяват да се защитава адекватно, мотивира решението си за връщане на делото съдия Анелия Щерева от Софийския районен съд. Тя заявява, че прокуратурата е направила само общи твърдения за част от фактите в обвинителния акт.

Една от основните грешки е, че не са уточнени датите за една от сделките, кой е правил банковите преводи и кога Димитров е научил за тях. Без тези данни не може да се прецени кога Димитров е трябвало да се отчете пред БНБ. Ако банковите сметки са захранвани от други хора, не може да се твърди, че той е научавал за преводите веднага, пише в акта си съдия Щерева.

Първото връщане на делото бе през август 2007 година, още преди съдът да му е дал ход.

На 30 май 2008 г. състав на районния съд осъди Димитров на 5 г. затвор. В края на 2011 г., когато се очакваше решението на втората инстанция, съдия Румяна Ченалова прие, че има пропуски в обвинението и върна делото за втори път.

Споделяне

Още от България