Делото “Маргини” спря, прокуратурата не възрази

Делото “Маргини” спря, прокуратурата не възрази

Съдебният процес срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините и още петима от тяхната група спря поне за половин година, а знаковите фигури от някогашната силова структура СИК сменят домашния арест с парични гаранции от по 20 000 лв. Това е равносметката от поредното заседание по делото, проведено в понеделник, в което страните се занимаваха с медицина, а не с въпроса поръчали ли са Маргините убийствата на  о.р. ген Любен Гоцев, и на покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов, финансист от групировката ТИМ. Всъщност медицинската тематика доминира в процеса от една година, тъй като седемте подсъдими се оказаха изненадващо болнави.

Прокуратурата не възрази нито на спирането на процеса, поискано от защитата, нито на снетия домашен арест. Софийският градски прокурор Николай Кокинов дори не е убеден, че ще протестира изменението на мярката за неотклонение на двамата основни обвиняеми в един от знаковите за полицията и държавното обвинение процеси.

Запитан защо се съгласи със спирането на процеса, Кокинов отговори: “Когато фактите говорят, и боговете мълчат”.

Преди това в съдебната зала прозвуча тройна медицинска експертиза, според която подсъдимият Иво Карагеоргиев към настоящия момент не може да участва пълноценно в процеса. Той страда от сърдечно заболяване и трябва да му се направи ангеопластика. Положението се утежнява от висококоронарен риск, казаха експертите.

Процедурата, предписана на Карагеоргиев, е от съществено значение за състоянието му. За да пребори сърдечните проблеми, Карагеоргиев се е подложил на две медицински интервенции и му предстои трета. Негова обаче е волята кога да я направи, тъй като в последните два месеца не е решил да се оперира. Едва след нея ще може да се каже дали може да участва в делото и да организира защитата си.

Все пак съдът насрочи за края на месец март изслушване на нова експертиза за състоянието му и дата за подновяване на процеса през април догодина. Тогава дори и Карагеоргиев да е здравно възстановен, делото пак ще бъде пренасочено за след няколко месеца, защото множеството адвокати на подсъдимите ще са запълнили свободните дати за делата си.

През това време градският прокурор Кокинов “искрено ще се надява здравословното състояние на Иво Карагеоргиев да се подобри до края на март и делото да тръгне през април”.

Споделяне

Още по темата

Още от България