Делото в Либия тръгна пак с обвиненията за СПИН-зараза

Делото в Либия тръгна пак с обвиненията за СПИН-зараза

Наказателният съд в Триполи разпита на заседанието си във вторник четирима свидетели на обвинението по делото за епидемията от СПИН в Бенгази, по което подсъдими са пет български медицински сестри и палестински лекар.

Заседанието продължи 5 часа и бе най-дългото след възобновяването на процеса през месец май, предаде пратеник на БТА в Триполи. За първи път от началото на делото през 2000 г. съдът допусна в залата да бъдат разпитвани родители на пострадалите в епидемията деца.

В началото на заседанието съдията запозна всеки от обвиняемите с основното обвинение - умишлено предизвикване на епидемия от СПИН в детската болница в Бенгази в периода 1998-1999 г. и преди това. И петте български медицински сестри заявиха, че се считат за невинни по това обвинение.

Първият от призованите свидетели на съдебното заседание във вторник бе баща на заразено дете, чието заболяване е било установено през 2000 г. Той бе призован от съда да разпознае сред обвиняемите медицинското лице, което, според него, е станало виновник за заразяването на детето му.

Свидетелят посочи без колебание Нася Ненова и поясни, че медицинската сестра, приела детето му в болницата, е била висока и руса.

Вторият свидетел бе майка на заразено дете, която посочи в отговор на същия въпрос на съдията Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и палестинския лекар Ашраф ал Хадждудж.

Третият свидетел също бе майка на болно дете, която разпозна Валя Червеняшка.

Четвъртият свидетел бе млада жена, която бе представена като колега от университета на обвиняемия Ашраф. Тя заяви, че колегата ѝ демонстрирал доходи и състояние по време на обучението си за лекар, които били неприсъщи за останалите младежи от техния випуск. Това твърдение е в полза на обвинението, че Ашраф е разполагал с много пари, осигурени му от Кристияна Вълчева, за да бъде съизвършител в предизвикването на епидемията.

След като разпитите на свидетелите приключиха, съдът даде възможност на обвиняемите да отговорят на новите показания. Сестрите заявиха, че за пръв път виждат свидетелите. Те уточниха, че те допускат грешки в твърденията си, като посочват, че са виждали обвиняемите заедно на работа. Никога не сме били заедно в болницата, нито сме работили в отделенията, където роднините разказаха, че са били приети децата им, допълниха българските медици.

Преди края на заседанието, което отново бе наблюдавано от близо 20 представители на различни дипломатически мисии, адвокат Пламен Ялнъзов внесе писмените свидетелски показания на рентгенолога Смилян Тачев. В тях са посочени методите на водилите следствието офицери, тъй като Тачев е бил сред първоначалната група задържани медици през 1999 г. В показанията се посочва, че сестрите са били насилвани, за да подпишат самопризнания за участие в предизвикването на епидемията.

Съдът насрочи следващото си заседание за 25 юли, когато се очаква да призове свидетели на защитата, както и да разпита обвиняемите във връзка с останалите обвинения - за притежание и производство на алкохол, за валутни престъпления и неморално поведение.

Калфин очаква делото да продължи без протакане

След края на днешното заседания на съда в Триполи министърът на външните работи Ивайло Калфин изрази в София пред журналисти съжаление, че по новото дело срещу сестрите отново се поддържа обвинението за умишлено заразяване.

Само мога да изразя съжаление, че отново се поддържа това обвинение, тъй като и при хода на предишното дело много ясно беше доказано от редица експерти, включително и поканени от либийската страна, че не може да се говори за умишлено заразяване от медицинските ни сестри, каза Калфин.

Правим всичко възможно делото да върви максимално бързо, при минимално протакане и максимална прозрачност, каза още министърът и обясни, че външното министерство е в непрекъснат диалог с партньорите от ЕС и САЩ, и с либийското ръководство.

Посланик Байърли: Сестрите ще се завърнат в родината си до края на годината

По-рано през деня посланикът на САЩ у нас Джон Байърли каза пред Дарик радио, че е убеден, че до края на годината българските медицински сестри ще се завърнат в родината си.

Според Джон Байърли в либийската държава си дават много добре сметка за ползата, която ще имат, ако нашите медицински сестри се приберат още тази година. Посланикът отрече слуховете, че САЩ ще платят откуп за живота на сестрите.

Има международен фонд, който е много ангажиран със съдбата на заразените със СПИН деца, защото болестта им също е една голяма трагедия, но той в никакъв случай не е откуп за живота на българите, каза посланик Байърли.

Медиите в различни страни отделиха във вторник сериозно внимание на процеса, който ще тече през деня в Триполи. Либийската информационна агенция ДЖАНА информира, че се очаква днес прокурорът да представи обвинителния акт. По информация на местната агенция, съдията на предното заседание е взел решение процесът да се подновява на всеки две седмици.

Франс прес съобщава, че адвокатът на българските сестри Бизанти е поискал да се призоват още 26 свидетели от източния либийски град Бенгази, където са работили обвиняемите.  РИА Новости коментира, че на последното си заседание съдът е решил да остави под стража българските сестри и палестинския лекар.

Радио “Франс ентернасионал” напомня, че паралелно с процеса срещу българките и палестинския лекар продължава и хуманитарната акция на Европейския съюз в помощ със заразените от СПИН либийски деца. Посланикът на ЕС в Либия Марк Пиерини коментира пред радиото, че има 27 експерти и лекари на място, които работят в шест ключови области – в лабораторията, клиниката, в центъра по кръвопреливане, към ръководството на болниците, в социалната сфера и психологията, и в имунологията.

Според Марк Пиерини, двете най-ползотворни решения на специалистите, които помагат на заразените деца, включват първо социалната и психологическа работа със семействата.

Евродепутатът Катрин Ги-Кен призова ЕС да изпрати ясен сигнал, че българските медицински сестри в Либия трябва да бъдат освободени. Тя подчерта, че е изключително трудно за международните хуманитарни организации да помогнат и въпреки това ЕС ще подпомогне на заразените деца, но не подкрепя взимането на заложници.

През декември 2005 г. Върховният съд на Либия отмени смъртните присъди на медиците, които са обвинени за умишленото заразяване на 426 либийски деца с вируса на СПИН и нареди делото да бъде преразгледано.

Споделяне

Още от България