"Демократична България" пита Фандъкова за "Делта гард" и ИПОН

"Демократична България" пита Фандъкова за "Делта гард" и ИПОН

"Демократична България" обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието си се е превърнала в съучастник на полицейското насилие срещу протестиращите.

Формацията излезе с декларация при откриването на есенната сесия на градския парламент и зададе редица въпроси към кмета, включително за ролята на охранителната фирма "Делта гард".

Общинарите питат дали за охрана на протестите са използвани лица от структурите на "Делта гард", които са охранявали и последното мероприятие на ГЕРБ. Опозицията в общинския съвет пита и дали са използвани хора от създадената от Бойко Борисов охранителна фирма ИПОН.

"Смятате ли за редно, г-жо кмет, протестите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление"? Това ли е новият девиз на столицата? Може ли да се нарече европейска една столица, в която полицията пръска с лютив спрей и пребива журналисти? Така ли изглежда отворената към хората община?", питат общинарите от "Демократична България".

Съветниците искат от Фандъкова отговор на въпроса кога ще поиска обяснение от полицията за насилие срещу протестиращи граждани в София.

"Къде минава границата между партийната лоялност и дълга към закона и гражданите? Дали заместник-председателят на ГЕРБ ще се сети, че е кмет на столицата? Явно се налага да припомним, че кметът на столицата има съществени правомощия по Закона за събиранията, митингите и манифестациите. И по охраната на обществения ред", се казва в декларацията.

"Демократична България" казва, че последните два месеца Фандъкова не е била на страната на гражданите, без значение дали става дума за протестиращите или останалите.

"Не ви видяхме сред хората. Не видяхме да упражните нито едно свое законово правомощие, свързано с протестите. Не видяхме да санкционирате агитките с провокатори. Видяхме как за пореден път абдикирате от задълженията си на кмет в полза на партията, която представлявате. А протестиращите бяха оставени на произвола на видимо безкронтролните сили на реда, които показаха, че единственият ред, който умеят да налагат, е този на задкулисието", твърди групата на "Демократична България".

В нея се напомня, че Фандъкова е кмет на всички софиянци, а не само на 208-те хиляди души, които са гласували за нея.

"И независимо дали ви харесва или не, трябва да се грижите и за тяхната безопасност и техните граждански права. Трябва, защото така повелява законът. И защото уроците на историята, за които от 1944 г. ни напомня всеки 9-и септември, са безкомпромисно ясни: управление, което се крепи на власт със силови методи, е не само обречено да се сгромоляса, но и ще остане като позорно петно в историята на България", завършва декларацията.

Споделяне

Още от България