"Демократична България" прекратява кампанията си и призовава за протест срещу Иван Гешев

Сряда, 18.00: "Марш за право и свобода" срещу избора на Гешев

"Демократична България" прекратява кампанията си и призовава за протест срещу Иван Гешев

От 24 октомври (четвъртък) Демократична България прекратява предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви коалицията в сряда следобед.

В сряда следобед "Правосъдие за всеки" организира протестен "Марш за право и свобода" в навечерието на изслушването и гласуването на кандидатурата на Иван Гешев от Висшия съдебен съвет. Шествието ще е под наслов "Светлината пробива мрака" и ще тръгне от Съдебната палата в София от 18 часа. След това ще премине през площад "Независимост" и ще завърши пред Народното събрание.

Организаторите на демонстрацията ще се съберат и пред сградата на Висшия съдебен съвет в четвъртък, докато членовете на съвета изслушват концепцията на Иван Гешев.

"Предстои решителният ден - денят на истината или денят на позора, денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова, защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!“, се казва в позицията на "Правосъдие за всеки".

Според организацията „една тога трябва да остане незасегната от тази срамна процедура с единствения кандидат и това е съдийската“.

“Ако позволим да превземат съда и да овладеят напълно прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения - нашето, това на децата и това на внуците ни", допълва "Правосъдие за всеки".

За да бъде избран, прокурор Иван Гешев има нужда от гласовете на поне 17 от членовете на членовете на Висшия съдебен съвет. По неофициални сметки той има предварително осигурени поне 20 гласа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?