Демократите обвиниха Буш, че изолира Америка

Опозиционната Демократическата партия в САЩ остро критикува президентското обръщение към нацията като съдържащо празни обещания за американския народ, предаде Ройтерс.

Демократите обвиниха Джордж Буш, че води безразсъдна външна политика, която е отблъснала съюзниците и е оставила САЩ сами да понасят тежестта от разходите и гибелта на войници в иракската война.

В речта си президентът Буш заяви, че водената от неговото правителство външна политика е направила и американците, и света, по-спокойни.

Речта на Буш за състоянието на съюза се разглежда като старт на кампанията му за преизбиране през ноември.

Много републиканци оценяват представянето на президента като ефектно и силно, но то трудно би обединило нацията около обща цел, отбелязва кореспондентът на Би Би Си.

Лидерът на демократите в Сената Нанси Пелоси посочи в официалния си отговор към речта на Буш, че той е вкарал САЩ във войната в Ирак на базата на несигурни разузнавателни данни и на цената на огромни разходи, които сега трябва да бъдат поети от американските данъкоплатци.

Буш беше обвинен, че води външна политика, която изолира Америка и че е укрил ресурси, които са били нужни за образованието и здравеопазването в страната.

Америка трябва да бъде светлина на света, а не само ракета, добави Нанси Пелоси.

Уесли Кларк, водещ кандидат за президентска номинация от Демократическата партия, сравни администрацията на Буш с оста на злото - фраза, която самият Буш измисли в предишната си реч за състоянието на съюза, за да опише заплахите пред САЩ.

Кларк каза, че това е ос на фискална, външна и вътрешна политика, която заплашва Америка.

Сенатор Джон Кери, окрилен от изненадващата си победа на първичните избори в Айова от понеделник, обвини Буш, че не прави нищо, докато в САЩ са загубени повече работни места от времето на Голямата депресия през 1929 г.

"Посланието може да изглежда розово от балкона на Белия дом или от апартаментите на най-богатите дарители на Джордж Буш. Но трудещите се американци могат да прозрат стремежа на президента да прикрие радикалния си подход с маската на съчувствие", заяви бившият губернатор на Върмонт Хауард Дийн - друг претендент за кандидат на Демократическата партия на президентските избори през ноември.

Демократите смятат, че президентът Буш пренебрегва нуждите на средните американци и прокарва политика, която облагодетелства богатите, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира изявленията по Ен Би Си на друг претендент за номинацията на Демократическата партия - Джон Кери, който е посочил: "Има два различни свята у нас - светът, за който говори президентът, и този, в който живеят обикновените американци. Ръководителите на компании са започнали да получават повече и печалбите на Уолстрийт са нараснали, но доходът на средния американец се е увеличил само с 3 цента на долар."

Подобно сравнение направи и друг кандидат на демократите, сенаторът Джон Едуардс, който произнесе реч с пародийното название "За състоянието на двете Америки".

Споделяне

Още от Свят