Демокрацията по света отстъпва за 13-та поредна година

Унгария е първата "частично свободна" страна в ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Демокрацията по света е в "отстъпление" за 13-та поредна година, става ясно от годишния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус".

Между 1988 и 2005 г. държавите, определяни като "несвободни", са намалели 37% до 23%, а "свободните" държави са се увеличили от 36% до 46%. Тенденцията започва да се обръща през 2005 година.

Между 2005 и 2018 г. процентът на "несвободните" държави се е увеличил до 26%, докато делът на "свободните" страни е паднал до 44%. Политическите права и гражданските свободи отслабват в 68 държави през миналата година. Те са се подобрили в 50 държави.

Причината за отстъплението на демокрацията е променящият се глобален баланс на силите в полза на някои държави, включително Китай, както и "гневът и безпокойството в Европа и САЩ заради икономическото неравенство и загубата на личен статут".

“Фрийдъм хаус“ коментира, че в Европа управлението на премиера на Унгария Виктор Орбан е довело до драматичен упадък, като се посочват засилени атаки срещу независимостта на медиите.  

Унгария е извадена от списъка на “свободните“ държави и вече се описва като "частично свободна". Унгария и Сърбия са се сринали с по няколко пункта в индекса, като това са две от четирите държави с отрицателни промени в годишния индекс заедно с Никарагуа и Уганда

За Полша се споменава, че управляващата партия "Право и справедливост" се опитва да установи политически контрол над правосъдието. Упадък на демокрацията е отчетен също в Австрия, Хърватия, Чехия, Португалия, Румъния, Словакия и Великобритания.

В доклада на "Фрийдъм хаус" България отново получава 80 от 100 възможни точки и е определена като "свободна". Оценката за България е в застой от няколко години.

"Фрийдъм хаус" отбелязва "изненадващо подобрение" в отделни страни като Малайзия, Армения, Етиопия, Ангола и Еквадор. За сравнение, положителният резултат на Армения се е увеличил от 44 на 51, а на Етиопия - от 12 на 19. Двете страни остават "частично свободна" и "несвободна", но след смяната на властта там организацията гледа на тях като пример, че демокрацията все още е привлекателна "като средство лидери да бъдат държани отговорни и за създаване на условия за по-добър живот".

Споделяне

Още от Свят