Ден 63: Нас не ни е страх (видео)

Протестиращите се готвят за полицейско насилие на 10 септември

"Нас не ни е страх" е мотото на 63-ата вечер на антиправителствения протести в столицата с искания за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Протестиращите отново се събраха в т.нар. "триъгълник на властта". По фасадата на сградата на бившия партиен дом бяха прожектирани клипове с участието на премиера Бойко Борисов - някои от тях са от интервюта на премиера, а други под формата на скечове.

Пред БНР протестиращите казаха, че не са изненадани от думите на премиера Борисов от днес, че мафията в момента иска да свали правителството и че това е основание да не се подава оставка на правителството.

Хората посочиха, че ще протестират, докато кабинетът и главният прокурор не си тръгнат.

Протестиращите се подготвят за 10-и септември (четвъртък), когато се очаква да се състои т. нар. "Второ велико народно въстание", планирано за 8.00 часа сутринта.

По този повод "Отровното трио" публикува 10-минутно видео, в което адв. Николай Хаджигенов дава "инструкции за безопасност при задържане и полицейско насилие":

"Длъжни сме да предположим, че утре отново ще има правителствени или платени от олигарсите на правителството провокатори. Такива хора вече не ги снимайте и не ги давайте на полицията, защото тя както вече знаем, не реагира. Отдръпнете се от тях. Ако обаче има достатъчно много хора, вероятно няма да може да се дръпнете никъде. Тогава просто седнете", посочва Хаджигенов и допълни:

"Нужно е да предположим, че отново ще има полицейско насилие. Полицията и "Жандармерята" ще бъдат оборудвани всички с противогази, което означава много повече газ. Това, което трябва да запомним като среща с този газ, е да не пипате нищо с ръце, дръжте си ръцете далеч от очите, не се мийте с вода, защото става по-лошо. Ще бъде организиран пункт както и предишния път зад фонтана пред Президентството, зад сцената. Поръчали сме сухи кърпи, ръкавици".

Във връзка с утрешните протести преди няколко дни беше обявено създаването на доброволческа структура. Този следобед стана ясно, че до тази сутрин има записани над 700 доброволци от 25 държави, включително Австралия, Канада и Япония, които са готови да работят заедно за събаряне на властта. В България тези доброволци са от над 70 града и 11 села.

Сериозно полицейско присъствие и контролни пунктове ще има утре в центъра на София. Общо три протеста са планирани за 10-и септември, обявиха от СДВР.

МВР ще организира контролно-пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, идващи на протест, дали носят в себе си опасни и забранени предмети.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?