Ден за размисъл преди парламентарните избори

Ден за размисъл преди парламентарните избори

Събота е деня за размисъл преди парламентарните избори на 12 май. Предизборната агитация е забранена.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.В София Йорданка Фандъкова забрани продажбата на алкохол с изключение на бира само в изборния ден.

В деня за размисъл партиите нямат право да разпространяват нови агитационни материали, както и да унищожават плакати на конкурентите си поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на общината.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции. Ако има поставени такива, те трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

В избирателните списъци са включени 6 956 890 за парламентарните избори по данни на служба ГРАО.

Заличените лица и включени в т. нар. забранителни списъци са 160 972. От тях лишени от свобода са 7389. Други 7243 души са поставени под запрещение. 378 са снабдени с удостоверение за гласуване на друго място.

78 542 граждани са подали заявление за гласуване в чужбина, 67 420 граждани са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.

Общо около 11 676 са изборните секции по данни на ГРАО по места. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?