Денят на София: Фандъкова и Борисов доволни, че градът се развива успешно

Кирил Маричков: Комплексите се застрояват по ужасяващ начин

Денят на София: Фандъкова и Борисов доволни, че градът се развива успешно

Необичайно слънчевият и горещ 17 септември даде възможност на софиянци да посетят много културни събития, при това безплатно, тъй като в този ден София отбелязва своя празник. Общинският съвет го почете с тържествена сесия. Кметът Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обяви, че столицата върви в правилната посока, а премиерът Бойко Борисов е щастлив, че София се развива успешно.

Празникът бе открит с тържествен водосвет и церемония по издигане знамето на града пред столичния храм-паметник "Света София". На събитието присъстваха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, но малцината софиянци, дошли да погледат, бяха принудени да наблюдават отдалеч зад опънатите охранителни ленти.


Кметът на столицата Йорданка Фандъкова изрази убеждението си, че София върви в правилната посока, че въпреки различните позиции и общи спорове в част от Общинския съвет, винаги се е стигало до най-добрите решения. Тя се надява, че представители, макар и на различни политически сили в Съвета, ще бъдат заедно и в предложението да бъде сложен повече ред в строителството и че по време на европредседателството София ще покаже възможностите за успешен бизнес и по-добър живот.

Тя припомни, че София ще бъде столица на Европа след няколко месеца. "Милиони очи ще бъдат вперени в нас. Милиони хора ще бъдат наши гости. Това, което те ще видят, е това, което ние правим и ще правим. София е град на образованите хора, на иновациите. Вярвам, че никой от нас няма да работи срещу името на града", каза Фандъкова. Тя допълни, че не е лесно градът да се представи достойно, но "вярвам, че ще се справим заедно. Разчитам, че в следващите месеци ще бъдем един отбор, който представя града и България".

Преди церемонията пред храма "Света София", в Столичния общински съвет тържествено бяха връчени Почетните звания за София за тази година. Почетни граждани станаха проф.Васил Николов от БАН за разкритията по най-старото селище на територията на столицата – "Платинум"; бившият председател на Общинския съвет Владимир Кисьов и Гийом Робер, директор на Френския културен институт.

Почетни знаци получиха посланикът на Холандия Томас ван Оорсхот, посланикът на Казахстан Темиртай Избастин, хор "Христина Морфова", балет "Арабеск" и рок-групата "Щурците".

Кирил Маричков прие званието от името на групата, като си позволи да отправи критики:

"София се развива наистина много бързо и много добре, но бих сложил и някои сериозни забележки. Комплексите се застрояват по ужасяващ начин. Няма комуникации, няма улици, няма зелени площи и то с много яки многоетажни сгради. Ядове ще берем с тая работа в бъдеще. Няма перспектива, няма мащаб. А иначе в центъра – добре".

През целия ден с безплатен вход работят парк-музей "Врана", Зоологическата градина, Регионалният исторически музей - София и археологическото ниво на базиликата "Света София", както и Софийската градска художествена галерия. Вечерта в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

В 17.30 ч. пред Народен театър "Иван Вазов" има концерт на Софийския духов оркестър.

София празнува на 17 септември, когато Православната църква отбелязва Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Решението за тази дата на честване СОС взема през 1992 г.
Заради честванията, в центъра има забрана за престой и паркиране на автомобили.

Премиерът Бойко Борисов честити православения празник на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София и празника на София. Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: "Православната църква почита Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Честит празник на всички именици. Бъдете живи и здрави. Днес е и Денят на София, щастлив съм, че столицата ни продължава да се развива успешно".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?