Депутати от ПЕС защитиха Кристалина Георгиева от критиките на БСП

Снимка: БГНЕС

Депутати от групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в ЕП защитиха българския еврокомисар Кристалина Георгиева от критиките на техния колега Илияна Йотова, съобщава в събота EurActiv.

"Нейната отчетност, прозрачност и ангажираност са неоспорими и тя винаги включва Европейския парламент и членовете му директно в дейността, която е предприела. Нейната работа се нарежда сред най-добрите в Европейската комисия и българите с право трябва да се гордеят с нейната бележита и неуморна служба в сърцето на ЕС", заяви британският евродепутат от Лейбъристката партия и съответно от групата на социалистите и демократите в Европарламента Майкъл Кашман.

Миналата седмица Йотова коментира пред българската преса, че някои кръгове в Брюксел били недоволни от работата на еврокомисаря в страните, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

"2 милиона евро са похарчени за проблемните страни, но сега се стигна дотам те да казват – не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни", разкритикува Йотова българския еврокомисар.

Срещу думите ѝ се обяви и евродепутатът Тийс Берман (С&Д, Холандия), заявявайки, че дълбоко съжалява, че от БСП се решили да започнат атака срещу Георгиева: "Тя е една от най-добрите, ако не най-добрият комисар. Високо ефективна пряма, ангажирана с работата си, борейки се с липсата на средства и винаги успява да ги получи в последната секунда, благодарение на силната си личност".

Подкрепа за работата на Георгиева изрази и Ева Жоли (Зелените, Франция), която председателства комисията по развитие на Европейския парламент и беше един от най-острите критици на неуспялата Румяна Желева.

"Кристалина Георгиева е силна жена, висококвалифицирана, честна и всеотдайна на каузата на солидарността и хуманитарното право", коментира тя.

Положителните отзиви за нея идват само няколко дни, след като премиерът Пламен Орешарски заяви, че Георгиева може да бъде добър кандидат за еврокомисар след изборите за Европейски парламент, припомня EurActiv.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа