Депутатите искат нов орган за борба с корупцията

“Трябва да се изгради специализирана структура за борба с корупцията във високите етажи на властта”. Това е записано в приетия от парламента доклад на комисията за борба с корупцията за едногодишната ѝ работа.

Подобен орган – независима служба за борба с корупцията, пръв поиска президентът Първанов. Според него тя трябва да има гарантирана независимост от службите, които ще контролира. Идея за такъв независим орган обсъждат и главният прокурор Борис Велчев и ръководителят на националното следствие Ангел Александров. Той би могъл да поеме тежките престъпления и корупцията във висшата власт, а разследванията могат да се водят от следователи, които след приключването на делата си, остават без работа.

Парламентарната комисия посочва като един от основните си проблеми забавянето на сигнали, заради липса на реакция на изпълнителната власт. В доклада е записано, че има опити да се запази действащото законодателство, дори и в случаите, в които то създава условия за корупция. Най-често съдебната власт е сферата, в която е сезирана антикорупционната комисия.

За дейността на магистратите са получени 101 сигнала за 2005 г. 98 са сигналите за корупция в дейността на местната власт, а 53 случаите за нарушения в работата на изпълнителната.

Бойко Великов (БСП), председател на комисията, обясни, че депутатите нямат право да се намесват в сигналите за корупция в съдебната система, въпреки техния значителен брой.

Великов съобщи още, че в комисията са постъпили 570 сигнала през последната година. В 40 от случаите комисията се е самосезирала.  До момента е приключила проверката на 267 сигнала, по останалите работата продължава.

Част от по-значимите казуси са свързани с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Параходство Български морски флот, Националната служба “Гранична полиция”, разпределението на захарните квоти, стопанисването на зала “Универсиада” и митница Варна.

Четири сигнала са за нарушения при усвояване на средства от еврофондовете, а два - за нередности, извършени от политически партии и политици.

Великов отбеляза още, че трябва да се изгради специализирана структура за борба с корупцията във високите етажи на властта.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?